Activități tehnice pe plan intern

  • 12-17.07.2021 - "Saptamana nZEB" Bucuresti. 1. Evenimentul de luni, 12.07.2021, a cuprins un curs nZEB destinat profesionistilor, care prezinta proiectul nZEB Roadshow, reglementari referitoare la nZEB, precum si legislatia si mecanismele de finantare. 2. Evenimentul de marti, 13.07.2021, desfasurat la sediul INCD URBAN INCERC din Sos. Pantelimon, Nr.266, cu prezenta fizica, sub forma unui workshop nZEB si Casa pasiva, cu prezentarea metodelor de testare a etanseitatii in incinta laboratorului nZEB din cadrul INCD URBAN INCERC. 3. Evenimentul de joi, 15.07.2021, a avut ca obiect prezentari efectuate de catre EFdeN la sediul din BD. Pache Protopopescu, Nr.66 (curtea UTCB), referitoare la proiectele noi in curs de desfasurare, precum si vizitarea casei demonstrative EFdeN. 4. Evenimentul de vineri, 16.07.2021, s-a desfasurat la sediul INCD URBAN INCERC din Sos. Pantelimon, Nr.266 si a avut ca obiect conceptul de arhitectura bioclimatica si cladirile nZEB.
  • 15.06.2021 - Conferinta Pria - Events Pria Environment. In cadrul manifestarii s-au dezbatut importante teme de mediu pentru sectorul construcțiilor, dupa cum urmeaza: 1. Noua politica europeana Green Deal, precum si Pactul Ecologic European, conduc la adoptarea acestora in Romania: 1.1. Impactul pe care il va avea in economia Romaniei prin: 1.1.1. Obiectivul UE – Europa neutra climatic pana in 2050. 1.1.2. Cresterea obiectivului de reducere a emisiilor pana in 2030 de la 40% la 55% - pachetul “fit to 55” pana in 14.07.2021: revizuirea schemei EU-ETS (comercializarea emisiilor CO2), revizuirea directivei pentru eficienta energetica si taxarea energiei; realizarea mecanismului de ajustare la frontierele UE a emisiilor CO2, etc. 1.2. Prevederile pentru sectorul cosntrucțiilor: revizuirea schemei EUETS (comercializarea emisiilor CO2): 1.2.1. Cladirile sunt responsabile pentru: consumul a 40% din resursele energetice si pentru 36% dintre emisiile de CO2. 1.2.2. Fondul existent de cladiri: media UE – locuinte mai vechi de 50 ani 35% (in Romania circa 60% conform INS); 75% din totalul cladirilor sunt ineficiente energetic
  • 27.05.2021 Conferinta EURO-Fereastra organizata de catre FPSC, PPTTR si Agenda Constructiilor & Fereastra. Au fost analizate puternicele mesaje transmise de catre piata de tamplarie in legatura cu cresterea preturilor la materii prime si sisteme, precum si la impactul pe care aceasta evolutie il va avea asupra domeniului pe termen scurt si mediu. - Efectele pandemiei asupra pietei de tamplarie se vor vedea in curand: din cei peste 500 producatori romani de sisteme de tamplarie existenti in 2020 vor mai ramane in 2021-2022 circa 200. - Fatadele pereti cortina si/sau inchiderile vitrate: provocarile si oportunitatile care apar in acest domeniu, in noul context datorat reluarii activitatii industriei auto, mari consumatoare de profile de aluminium si de sticla, conduc la cresterea preturilor profilelor si/sau a sticlei flotabile. - Montajul tamplariei termoizolante conform noilor cerinte de performanta energetica a cladirilor nZEB: necesitatea training-ului pentru personalul de montaj si prezentarea noilor metode de ancorare/fixare de suport (pereti de inchidere, grinzi, stalpi, etc.) prin utilizarea unor piese speciale de ancorare la “fata” exterioara acestuia.
  • 19.05.2021 - Workshop National SMART4NZEB. Au fost dezbatute urmatoarele probleme: 1. Stadiul implementarii conceptului nZEB in Romania: 1.1. Contributia clusterului Pro nZEB: - elaborarea draftului de metodologie de calcul a performantelor energetice la nivel nZEB MC001; - recomandari privind optimizarea proiectarii de cladiri nZEB prin: colaborarea intre arhitecti, ingineri si auditori energetici pe fiecare faza de proiectare prin asigurarea indeplinirii indicatorilor nZEB, inclusiv prin adaptarea formei cladirlor si adoptarea detaliilor de executie specifice nZEB. 1.2. Probleme si rezolvari: - conceptul de casa activa cu producerea de energie peste necesarul propriu si livrarea in sistem - fara baza legala; - conceptul "bauhouse" la nivel UE cu asigurarea confortului pe mai multe nivele.
  • 20.04.2021 - Conferinta FPSC - Cresterile de preturi la materialele pentru constructii arunca in aer investitiile din Romania Iata unele dintre aprecierile si aproximarile discutate: 1. Evolutia industriei constructiilor a cunoscut urmatoarea dinamica: 1.1. Cresterea volumului constructiilor in 2019 cu circa 9% si in 2020 cu circa 10%. 1.2. Stagnarea volumului constructiilor in 2021 la nivelul 2020 la un nivel de circa 4,5 mld EURO aproximat pentru 2021. Tinand cont insa de noile evolutii ale preturilor in piata materialelor de constructii, discutate in conferinta de presa de azi, se pare ca aproximarea nu mai este de actualitate, fiind necesare revizuiri ale valorilor pe fiecare investitie in desfasurare si/sau pentru cele noi deja aprobate, cu indicatori aprobati. Sumele investite Euro/loc sunt de circa 250 Euro in Romania, de 350 Euro in Bulgaria, de 380 Euro in Polonia si de 420 Euro in Ungaria. 1.3. Cresterea volumului constructiilor in perioada 2022-2023 estimata la circa 9%, va avea valori de investitii mult mai mari datorate noilor preturi la materialele de constructii.
  • 16.04.2021 - Conferinta la Palatul Parlamentului din data de 16.04.2021 Conferinta "Eficienta Energetica - Provocare pentru anul 2021" a dezbatut subiectele legate de importanta eficientei energetice a cladirilor. Participantii QETICS au subliniat importanta sistemelor termoizolante de fatada ETICS si implicarea QETICS in promovarea calitatii acestora.
  • 16.04.2021 - Webinar FPSC - AMCOR  – Provocari si Solutii pentru Implementarea Proiectelor de Investitii. Au fost discutate urmatoarele subiecte: 1.Analiza PNRR si influenta asupre investitiilor 2. Solutii de asigurare adaptate PNRR 3. Programarea si experientele anterioare 4.Achizitiile publice.
  • 15.04.2021 - Webinar SMAFIN - nZEB  – Solutii Pentru Renovarea Energetica a Cladirilor. Au fost discutate urmatoarele subiecte: 1. Renovarea energetica a Cladirilor Publice 2. Servicii Integrate de Renovare a Cladirilor Rezidentiale – experienta primariei din orasul Padova (Italia). 3. Strategia de Renovare pe Termen Lung
  • 13.04.2021 - Webinar Energynomics - “Rolul Mentenantei in Revenire si Rezilienta – Proiectul Hydrogen” Au fost discutate 1. Decarbonarea societatii – hidrogenul in locul combustibililor fosili 2. Productia si distributia pe scara larga cladiri inteligente 3. Importanta mentenantei 4. Mentenanta cladirilor – cladiri inteligente
  • 18.03.2021 - Conferinta Euro Constructii, organizata de catre PSC in colaborare cu Agenda Constructiilor, a avut ca subiect de discutie analiza si prognoza pietei constructiilor in perioada 2021-2023. Au fost reliefate urmatoarele aspecte: ● Piata materialelor de constructii a avut o crestere de 9% in 2019 si de 10% in 2020, cu o stagnare in 2021. Pentru perioada 2022-2023 se prvede o crestere de 9%. Chiar daca piata actuala este de circa 4,5 mld Euro (estimare 2021), sumele per capita sunt de circa 250 Euro in Romania, fata de Bulgaria (350 Euro), Polonia (380 Euro) sau Ungaria (420 Euro). ● Dezvoltarea industriei materialelor de constructii presupune urmatoarele tendinte: - digitalizarea (flux de fabricatie, depozitare, servicii clienti, marketing, transport, etc.); - cresterea sustenabilitatii (reciclarea deseurilor din constructii si reducerea consumurilor energetice) si reducerea emisiilor CO2 (constructiile genereaza 40% din emisii si 30% din deseuri); - elaborarea de solutii personalizate (in proiecte si pe santiere); - cresterea capacitatii de productie si depozitare (o crestere anuala de 12%). ● Cresterea preturilor la otel beton si ciment vor conduce la cresterea preturilor constructiilor. ● Accelerarea tendintei de prefabricare si realizarea de constructii modulare prin aplicarea de tehnologii noi, inclusiv a imprimantelor 3 D. ● Se preconizeaza ca in anul 2030 Romania sa atinga nivelul Cehiei si al Poloniei.
  • 04.03.2021 - Webinar PSC: O dezbatere legata de situatia constructiilor in conditiile pandemiei. Evenimantul a fost organizat in parteneriat cu CLCC (Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii). ● Din discutii a reiesit faptul ca din cele 78.000 de companii de constructii, circa 68.000 sunt IMM-uri si micro intreprinderi care se confrunta cu dificultati si realizeaza doar 6% din CA a industriei constructiilor (cresterea a fost de 17% in 2020 fata de 2019). Doar 35 de firme au peste 250 angajati permanenti. ● S-a reiterat necesitatea unui plan de investitii desfasurat pe 4-5 ani la nivel de firma, bazat pe predictibilitatea legislatiei si a masurilor guvernamentale, precum si necesitatea imbunatirii nivelului de pregatire a resurselor umane. ● A fost subliniata importanta constantei calitatii materialelor de constructii, precum si aparitia unor materiale noi, mai performante.
  • 03.03.2021 - Webinar Liga Habitat ● Evenimentul a reunit asociatiile de proprietari din tara, reprezentanti ai autoritatilor locale, IGSU, etc. avand drept scop dezbaterea unor subiecte legate de reabilitarea cladirilor, pregatirea pentru situatii de urgenta, asigurari obligatorii, etc. ● In cadrul discutiilor despre reabilitarea termica a cladirilor colective am prezentat preocuparile QETICS legate de calitatea sistemelor termoizolante produs unic ETICS (am prezentat ghidul QETICS si posibilitatea de a fi descarcat de pe website-ul nostru), precum si actiunile noastre si/sau impruna cu ceilalti membri din gruparea ad-hoc pentru imbunatatirea PNRR.
  • 20.11.2020 - Webinar ADR Sud Muntenia: “Programul SHREC”. Stadiul actual al proiectului SHREC privind strategiile si politicile pentru instruire si specializare in Regiunea Muntenia Sud, din care fac parte judetele: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman. A fost subliniata preocuparea QETICS pentru calitatea instruirii arhitectilor, proiectantilor, aplicatorilor, dezvoltatorilor si beneficiarilor, inclusiv a autoritatilor locale. Exemplu de bune practici in Suedia prin transferul de cunoaștere între mediul academic și industrie, cu privire la reducerea consumului de energie din companii. Exemplu de bune practici in Slovacia cu referiri la strategia privind utilizarea hidrogenului ca sursă de energie regenerabilă. Discutii referitoare la stadiul actual de realizare a Planului National de Redresare si Rezilienta, in cadrul carora am prezentat activitatea QETICS din ultima perioada pentru includerea in acest plan a sumei de 4 mld Euro destinata reabilitarii termice a tuturor tipurilor de cladiri, interventii facute prin intermediul scrisorii adresate Guvernului Romaniei si ministerelor implicate, precum si interventia comuna a celor 12 asociatii, printre care si QETICS, sprijinite de federatiile patronale din constructii.
  • 19.11.2020 - Webinar MLPDA si INCD URBAN INCERC: “Obligatii privind eficienta energetica”. Discutiile s-au axat pe: Registrul clădirilor: Structurare și responsabili (roluri, colaborare, sinergii / legături-instrumentele naționale existente sau planificate); Definirea formatului electronic al certificatului de performanță energetică (CPE) și structurarea Bazei de date cu CPE; Inventarul de clădiri deținute și ocupate de către autoritățile administrației publice centrale / locale; Responsabilități de transmitere a informațiilor și raportare a datelor energetice; Structurarea informațiilor privind rapoartele de audit energetic și rapoartele de inspecție a instalațiilor de încălzire și climatizare; Programe de finanțare a proiectelor de renovare aprofundată a clădirilor publice. Performanță și mecanisme de monitorizare (existente și planificate). Optimizarea procesului de colectare, gestionare și raportare a datelor energetice care să faciliteze interoperabilitatea acestora în vederea asigurării unei raportări corecte a obligațiilor asumate de România în raport cu problematica eficienței energetice.
  • 10.11.2020 - Webinar Energy Policy Group – EPG - A Renovation Wave Across Europe Prezentarile s-au axat pe noile provocari lansate de Comisia Europeana referitoare la accelerarea procesului de reabilitare energetica, cu tinte la nivel 2030-2050. Printre obiectivele prioritare prezentate se numara: - reducerea necesarului de energie al stocului existent de cladiri cu 80% la nivel 2050; - cresterea ratei anuale de renovare energetica a cladirilor de la 1,5%/an la 3%/an; - preocuparea permanenta a Euro ACE, inca din 2011, pentru cresterea performantei energetice a cladirilor
  • 08.09.2020 - Webinar Energynomics: Soluții concrete pentru asigurarea necesarului de energie electrică din surse verzi, în condiții de siguranță a furnizării și costuri competitive. Analiză pentru opțiunile de generare a energiei electrice utilizând surse regenerabile, cât mai aproape de locul de consum. Pentru aceasta sunt necesare: -surse de finanțare a investiției și de sprijin în realizarea și execuția proiectului; -colaboratori (furnizori și/sau parteneri) cu experiență. -noile tehnologii și -noul context legislativ și de reglementare care permite reducerea riscurilor de preț, prin acoperirea parțială a nevoilor de energie prin cogenerare proprie
  • 25.06.2020 – Webinar - videoconferinta EURO Fereastra cu tema: "Industria de tamplarie, domeniu important su impactul schimbarii". Au fost discutate subiecte legate de: efectele actuale si viitoare ale pandemiei asupra pietei de tamplarie, noi oportunitati si perspective in industria de tamplarie dupa criza sanitara, impactul crizei si noii factori perturbatori, solutii ale furnizorilor pentru sustinerea producatorilor de ferestre, modalitati de reconfigurare a retelelor de distributie si montaj, initiative ale producatorilor si montatorilor privind sustinerea clientilor, lanturi de aprovizionare si surse de noi comenzi, oportunitati pentru export, piata muncii (nevoia de restructurare si pastrarea personalului calificat), accesul la un nivel superior de profitabilitate prin inovare, digitalizare si automatizare.
  • 25.06.2020 – Webinar – videoconferinta Agenda EURO Constructii cu tema: "Constructiile, domeniu strategic sub impactul schimbarii". Au fost discutate subiecte legate de: efectele actuale si viitoare ale pandemiei asupra pietei de constructii, noi oportunitati si perspective in industria de constructii dupa criza sanitara, impactul crizei si noii factori perturbatori, planul national de dezvoltare (proiecte strategice, investitii si surse de finantare), dezvoltarea durabila in Romania, stabilizarea lantului de aprovizionare si identificarea noilor contracte de lucrari, reducerea termenelor de executie prin integrarea noilor tehnologii de prefabricare, piata muncii (nevoia de restructurare si pastrarea personalului calificat), accesul la un nivel superior de profitabilitate prin inovare, digitalizare si automatizare.
  • 28.05.2020 – Webinar Priaevents “Fire Safety of Buidings” organizat de catre Prievents in parteneriat cu OAR si FPSC. Deasemenea, parteneri la eveniment au fost Prysmian Group si Rockwool, iar tematica si vorbitorii evenimentului s-au axat cu preponderenta pe necesitatea modificarii P118/99. Au fost dezbatute si urmatoarele probleme: necesitatea certificarii firmelor de constructii, realizarea unui glosar cu termeni tehnici de constructii, implicarea asiguratorilor si instruirea reprezentantilor autoritatilor locale.2020 – Conferinta de lansare a proiectului SMART4NZEB – INCD URBAN INCERC, din data de 27.02.2020 – a prezentat necesitatea cursurilor de pregatire cu proiectanti, arhitecti, constructori si/sau dezvoltatori. Deasemenea, QETICS a subliniat preocuparea de instruire a aplicatorilor, precum si activitatea de informare a beneficiarilor reabilitarilor termice.
  • 2020 – Conferinta pentru Eficienta Energetica – Brasov, Hotel Ambient, din data de 25.02.2020, a avut ca scop prezentarea noilor servicii energetice dedicate constructiilor, informarea consumatorilor pentru economia de energie, eficienta sistemelor termoizolante de fatada ETICS (QETICS a subliniat importanta sistemelor ETICS certificate), planuri de actiune nationala pentru eficienta energetica.
  • 2020 – Conferinta DigitALL 2020 – organizata de Energynomics in data de 18.02.2020 la Hotel Marriott, care a avut drept scop promovarea digitalizarii in toate activitatile economice, cu accent pe realizarea cladirilor conform noilor prevederi Nzeb.
  • 2020 – Conferinta de inchidere a programului POCA – Elaborarea unei politici publice alternative la politicile publice initiate de Guvern in domeniul locuirii durabile, prin promovarea de solutii care sa conduca la cresterea accesibilitatii cladirilor de locuit tip nZEB – SOL nZEB – organizata de APMCR in data de 20.01.2020 – Hotel Capital Plaza
    Proiectul a fost destinat combaterii saraciei energetice, politica publica pentru cladirile nZEB, prezentarea ghidului si a metodelor de realizare a cladirilor cu consum mic de energie in zonele rurale. A fost subliniata importanta Ghidului QETICS si a Caietului cu Solutii Cadru QETICS, care au stat la baza elaborarii noilor solutii.
  • 2019 – Workshop-ul cu tema “Conformitatea sistemelor ETICS in contextual noilor reglementari nZEB” organizat de QETICS si clusterul Pro nZEB in colaborare cu INCD URBAN INCERC – Bucuresti, 12.12.2019.
  • La manifestare au participat reprezentanti ai unor firme producatoare de materiale de constructii, proiectanti, asociatii de profil si din domeniul reglementarilor, universitati, administratia locala si centrala, organisme notificate, ISU, mass media.Discutiile s-au axat pe problema asigurarii calitatii sistemelor produs unic ETICS, cu precizari referitoare la o noua abordare a certificarii sistemelor ETICS, precum si cu respectarea prevederilor din Regulamentul (UE) Nr.305/2011, cu modificarile si precizarile ulterioare (prezentate si discutate in cadrul manifestarii).
    A fost discutata necesitatea respectarii procesului de certificare, atat in litera cat si in spiritul legislatiei in vigoare, astfel incat sa nu mai apara certificate “cu de toate pentru toti”. Cele existente sub aceasta forma vor trebui modificate, inlocuite si evitate pe viitor.

  • 2019 – Workshop-ul cu tema „iBRoad – Partile interesate ca motor real pentru o schimbare pozitiva” organizat de clusterul Pro nZEB in colaborare cu INCD URBAN INCERC – Bucuresti, 10.12.2019.
    Au fost prezentate concluziile desprinse dupa 30 de luni de la lansarea proiectului: furnizarea datelor pentru registrul iBRoad, conceptul aplicat in practica, implementarea si evaluarea rezultatelor in tarile pilot.
    In cadrul discutiilor, QETICS a prezentat preocuparea membrilor sai pentru calitatea sistemului produs unic ETICS, parte componenta a anvelopei termice, precum si evolutiile viitoare in contextul noilor prevederi nZEB.
  • 2019 – Conferinta cu tema „Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei” organizata de PPTR in colaborare cu PSC si FPSC– Bucuresti, 28.11.2019, Hotel Grand Phoenicia.
    Prezentarile si discutiile au subliniat necesitatea cresterii calitatii in situ a elementelor de fatada vitrata, asigurarea mentenantei si urmarirea comportarii in timp, precum si noile cerinte necesare pentru trecerea la cladirile nZEB.
    In cadrul discutiilor, QETICS a prezentat necesitatea certificarii corecte a sistemelor produs unic ETICS, precum si modul in care coopereaza cu PPTR, atat in cadrul clusterului Pro nZEB, cat si in carul PSC si FPSC.
  • 2019 – Workshop-ul cu tema “Conformitatea sistemelor ETICS in contextual noilor reglementari nZEB” organizat de QETICS si clusterul Pro nZEB in colaborare cu INCD URBAN INCERC – Bucuresti, 12.12.2019.
    La manifestare au participat reprezentanti ai unor firme producatoare de materiale de constructii, proiectanti, asociatii de profil si din domeniul reglementarilor, universitati, administratia locala si centrala, organisme notificate, ISU, mass media.
    Discutiile s-au axat pe problema asigurarii calitatii sistemelor produs unic ETICS, cu precizari referitoare la o noua abordare a certificarii sistemelor ETICS, precum si cu respectarea prevederilor din Regulamentul (UE) Nr.305/2011, cu modificarile si precizarile ulterioare (prezentate si discutate in cadrul manifestarii).
    A fost discutata necesitatea respectarii procesului de certificare, atat in litera cat si in spiritul legislatiei in vigoare, astfel incat sa nu mai apara certificate “cu de toate pentru toti”. Cele existente sub aceasta forma vor trebui modificate, inlocuite si evitate pe viitor.
  • 2019 – Workshop-ul cu tema „iBRoad – Partile interesate ca motor real pentru o schimbare pozitiva” organizat de clusterul Pro nZEB in colaborare cu INCD URBAN INCERC – Bucuresti, 10.12.2019.
    Au fost prezentate concluziile desprinse dupa 30 de luni de la lansarea proiectului: furnizarea datelor pentru registrul iBRoad, conceptul aplicat in practica, implementarea si evaluarea rezultatelor in tarile pilot.
    In cadrul discutiilor, QETICS a prezentat preocuparea membrilor sai pentru calitatea sistemului produs unic ETICS, parte componenta a anvelopei termice, precum si evolutiile viitoare in contextul noilor prevederi nZEB.
  • 2019 – Conferinta cu tema „Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei” organizata de PPTR in colaborare cu PSC si FPSC– Bucuresti, 28.11.2019, Hotel Grand Phoenicia.
    Prezentarile si discutiile au subliniat necesitatea cresterii calitatii in situ a elementelor de fatada vitrata, asigurarea mentenantei si urmarirea comportarii in timp, precum si noile cerinte necesare pentru trecerea la cladirile nZEB.
    In cadrul discutiilor, QETICS a prezentat necesitatea certificarii corecte a sistemelor produs unic ETICS, precum si modul in care coopereaza cu PPTR, atat in cadrul clusterului Pro nZEB, cat si in carul PSC si FPSC.
  • 2019 – „Forumul Romania Eficienta” organizat de EPG (Energy Policy Group) – Bucuresti, 21.11.2019, Hotel Intercontinental.
    Atat prezentarile, dar mai ales discutiile, au reliefat necesitatea eficientizarii si scaderii consumurilor energetice, prin conformarea cu noile reglementari europene, atat pentru activitatile economice, dar si pentru cele de locuit.
    Discutiile s-au axat pe perioada urmatoare si tranzitia la cladirile nZEB, precum si pe modalitatile de colaborare a partilor interesate pentru reducerea emisiilor de carbon.– „Forumul Romania Eficienta” organizat de EPG (Energy Policy Group) – Bucuresti, 21.11.2019, Hotel Intercontinental.
    Atat prezentarile, dar mai ales discutiile, au reliefat necesitatea eficientizarii si scaderii consumurilor energetice, prin conformarea cu noile reglementari europene, atat pentru activitatile economice, dar si pentru cele de locuit.
    Discutiile s-au axat pe perioada urmatoare si tranzitia la cladirile nZEB, precum si pe modalitatile de colaborare a partilor interesate pentru reducerea emisiilor de carbon.
  • 2019 - a XVI a Conferinta INCD URBAN INCERC – Bucuresti, 24.10.2019 – prezentare “QETICS si piata sistemelor ETICS in Romania”
    Prezentarea QETICS
  • 2019 - Conferinta PRIA EVENTS– Bucuresti, 28.10.2019 - “Fire Safety for Buildings” – implementarea prevederilor Directivei Nr.844/2018 privind performanta energetica a cladirilor, imbunatatirea legislatiei de siguranta la incendiu.
  • 2019 - Conferinta Energynomics – Oradea, 15.10.2019 – “Eficienta Energetica – furnizori, solutii, beneficii”.
  • 2019 - Real Estate & Constructions Forum – Bucuresti, 01.10.2019 – la dezbateri a fost subliniata importanta calitatii sistemelor ETICS
  • 2019 - Conferinta UAUIM – Bucuresti, 27.09.2019 – “Virtual Realty” – importanta dezvoltarii tehnologiilor de realitate virtuala la proiectarea cladirilor.
  • 2019 - Workshop la Primaria Sectorului 2 – Bucuresti, 26.09.2019 – “Reabilitarea termica a cladirilor colective” – prezentarea QETICS:
    “Aplicarea corecta a sistemelor ETICS”
  • 2019 - Forumul National ETICS – Bucuresti, 19.09.2019 – tematica principala – calitatea sistemelor ETICS: un singur produs cu mai multe componente. Patru sesiuni de prezentari si dezbateri: calitatea si cerintele ETICS, activitati Europene pe piata ETICS, noi reglementary ETICS si trecerea la cladirile nZEB, experiente interne si Europene ETICS.
    Prezentare Calitatea sistemelor ETICS
    PREZENTARE ASOCIATIA #better
    PREZENTARE BAUMIT
    PREZENTARE Dna Mihaela GEORGESCU
    PREZENTARE HENKEL
    PREZENTARE INCERC-iBRoad
  • 2019 - Workshop “Consultari publice pe teme eficientei energetice” – Bucuresti, 26.06.2019 – dezvoltarea strategiei de renovare pe termen lung pentru sprijinire renovarii parcului national de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, publice si/sau private, intr-un parc imobiliar cu un grad ridicat de eficienta energetica si decarbonizat pana in 2050.
  • 2019 - Workshop ROMEPS – Tulcea, 26.09.2019 – “Orasul tau in centrul atentiei” – prezentare QETICS: “Aplicarea corecta a sistemelor ETICS”
    Sisteme ETICS cu EPS_Prezentare la Tulcea
  • 2019 - Conferinta finala Fit-to-nZEB – Bucuresti, 11.06.2019 – INCD URBAN INCERC – “Scheme de instruire inovative pentru renovarea cladirilor la nivel nZEB” – prezentare QETICS despre calitatea sistemelor ETICS – un produs cu mai multe componente.
  • 2019 - Workshop la Consiliul Judetean Brasov – Brasov, 31.05.2019 – “Atributele Economiei Circulare Privind Eficienta Energetica” – dezbateri cu interventia QETICS referitoare la calitatea sistemelor ETICS: un produs – mai multe componente.
  • 2019 - a XV a Conferinta INCD URBAN INCERC – Bucuresti, 29.05.2019 – “Contributia INCD URBAN INCERC la dezvoltarea durabila a habitatului uman European” – discutii in sesiunea de constructii cu participarea QETICS.
  • 2019 - Congresul Clima 2019 – Bucuresti, 27.05.2019 –  workshop-ul “Renovarea energetica a cladirilor existente la nivel nZEB” – dezbateri cu participarea QETICS.
  • 2019 - Sesiune de formare a formatorilor nZEB – Bucuresti, 22.05.2019 – programul Fit-to-nZEB privind “Renovarea energetica a cladirilor la nivel nZEB”.
  • 2019 - Conferinta Zero Energy – Bucuresti, 10.05.2019 – “Conferinta pentru excelenta si eficienta energetica in constructii” – la discutii QETICS a prezentat conceptul de calitate a sistemului ETICS – un produs cu mai multe componente.
  • 2019 - Workshop ENERFUND – Bucuresti, 25.04.2019 – “Utilizarea instrumentului ENERFUND pentru facilitarea deciziilor pentru investitiile in renovarea majora a cladirilor” INCD URBAN INCERC.
  • 2019 - Workshop Fit-to-nZEB – Iasi, 18.04.2019 – Facultatea de Constructii Iasi “Scheme inovative pentru renovarea energetica majora a cladirilor la nivel nZEB” – la sesiunea de constructii QETICS a facut prezentarea: “Calitate si Know how pentru sistemele termoizolante ETICS”
    Prezentare QETICS_Calitate si know-how_Iasi
  • 2019 - Workshop proiect SIPOCA 230 – Bucuresti, 11.03.2019 – participare la seminarul organizat de AEEPM – “Politici publice alternative pentru dezvoltarea planurilor de actiune de eficientizare energetica”.
  • 2019 - Workshop organizat de CCIB si ANEIR – Bucuresti, 05.03.2019 – transpunerea in srvicii si produse noi a rezultatelor cercetarii laser-ului de la Magurele – discutii si analize.
  • 2019 - Masa Rotunda la Teatrul Elisabeta – Bucuresti, 28.02.2019 – “Performanta energetica – trenduri europene, produse si tehnologii” – prezentarea QETICS: “Calitatea sistemelor ETICS”
    Sisteme ETICS cu EPS_Prezentare la Teatrul Elisabeta
  • Conferinta PRIA Competition – Bucuresti, 21.02.2019 – noutati legislative, analiza si studii de caz.
  • 2018 - Conferinta APMCR – Bucuresti, 18.12.2018 – Proiect SIPOCA 302: “Elaborarea unei politici publice alternative la politicile publice initiate de Guvern in domeniul locuirii durabile, prin promovarea de solutii care sa conduca la cresterea accesibilitatii cladirilor de locuit de tip nZEB – SOL nZEB”.
  • 2018 – Conferinta ”Orasul tau in centrul atentiei”, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Facultatea de Constructii, in data de 21.11.2018 – prezentarea QETICS ”Sisteme ETICS cu termoizolatie EPS”
    Prezentare Sisteme ETICS cu EPS_De la termoizolare la sisteme_Cluj-Napoca
  • 2018 – Conferinta ”Orasul tau in centrul atentiei”, Phoenicia Grand Hotel Bucuresti, in data de 07.11.2018 – prezentarea QETICS ”Sisteme ETICS cu termoizolatie din EPS”
    Prezentare Sisteme ETICS cu EPS_De la termoizolare la sisteme
  • 2018 – Forumul National ETICS, editia a-2-a, organizat in data de 01.11.2018 la Ramada Plaza Conference Center – Sala Europa. Prezentarile facute, dar mai ales discutiile prilejuite de acestea, au reliefat necesitatea colaborarii mai stranse intre diferitele organizatii implicate in procesul de ordonare a pietei, precum si a imbunatatirii continue a calitatii sistemelor ETICS 
    Prezentare CALITATEA SISTEMELOR ETICS
    Prezentare Final Seismic and Energy Renovation
    Prezentare iBRoad_Individual Building Renovation Roadmaps
    Prezentare COMPORTAREA SISTEMULUI ETICS LA ACTIUNEA FOCULUI
  • 2018 – participarea la a XIV a Conferinta INCERC – INCD URBAN INCERC 05.10.2018
  • 2018 – participare la Conferinta Nationala Train-to-nZEB – INCD URBAN INCERC 18.09.2018
  • 2018 – participare la workshop-ul Fit-to-nZEB – Primaria Brasov: in cadrul sesiunii de discutii si consultarea partilor interesate, a fost prezentata activitatea QETICS in domeniul calitatii sistemelor termoizolante compozite de fatada ETICS.
  • 2018 – participare la Conferinta RECPB 07-08.06.2018 – Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. Au fost discutate: solutii inovatoare si curate pentru mediul construit, simplificarea legislatiei romanesti in domeniul eficientei energetice, stadiul revizuirii Mc001-metodologia de calcul a performantei energetice a cladirilor, standardele europene EPB, ghidul de calcul al costului optimal.
  • 2018 – participare la sedinta cluster-ului Pro nZEB – INCD URBAN INCERC 27.04.2018. Au fost discutate: o scurtă informare cu privire la activitatea Consiliului Director în anul 2017, analiza și aprobarea propunerilor de modificare a statutului asociației – stabilirea atribuției de aprobare a noilor membri asociați de către Consiliul Director, prevederea votului electronic la nivel AGA, analiza cererilor de aderare si aprobarea de noi membri asociați. Diverse.
  • 2018 – participarea la WORKSHOP IBRoad – INCD URBAN INCERC 20.03.2018 - IBRoad exploateaza, dezvolta si expune conceptul de foi de parcurs individuale privind renovarea cladirilor (individuale si/sau colective), un instrument care contine un plan de renovare etapizat, pentru o anumita cladire (IBRoad) si un registru central care contine informatii legate de cladire (jurnal IBRoad).
  • 2018 – participarea la FINANCE – UNEP INITIATIVE – Sheraton Bucharest Hotel – 01.02.2018 - Conferinţă organizată de către Comisia Europeană, în parteneriat cu ME, MDRAPFE, ANRE și Inițiativa Financiară a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu - Situația actuală a finanțării eficienței energetice în România. Credite Verzi pentru Locuinţe Verzi în România.
  • 2018 – Participare la Adunarea Generala a cluster-ului Pro nZEB – Bucuresti, 19.02.2018.
  • 2017 – Workshop APMCR – Bucuresti, 15.11.2017 – Noua legislație națională privind comercializarea produselor pentru construcții – HG 668/2017 si HG 750/2017 (LB Knauf și Rockwool – intervenție QETICS).
  • 2017 – Încercarea la foc a unui sistem ETICS – INCD URBAN INCERC, 13.11.2017  ETICS, cu termoizolație din polistiren expandat și centuri antifoc, realizate din vată bazaltică cu 30 cm lățime – sistemul a rezistat timp de o oră, fără a fi deteriorat). 
  • 2017 – Workshop Info Construct – Calitate, siguranță, preț –Hotel Phoenicia Grand, București, 09.11.2017 ( prezentare QETICS – 10 ani de prezenta activa pentru calitatea sistemelor ETICS, stand de prezentare LB Knauf, roll up Henkel, QETICS, prospecte Ejot).
  • 2017 - INCD URBAN INCERC – a XIII a ediție a Conferinței Naționale Cercetări Aplicative – cheia dinamicii dezvoltării sustenabile pe piața construcțiilor – Cluj-Napoca, 25÷27.10.2017 (sesiunea de comunicări – prezentare QETICS – 10 ani de prezență în piața calității sistemelor ETICS).
  • 2017 – Protocolul UE privind managementul deșeurilor din construcţii și demolări –București, 17.10.2017 – Reprezentanța Comisiei Europene (prezentare protocol, situația și provocările pieței, transformarea și valorizarea în practică a deșeurilor din construcții – intervenție QETICS).
  • 2017 – Colaborarea QETICS-ROMEPS – discutie la sediul QETICS, 04.07.2017 (clasa de rezistență la foc EPS – trecerea de la clasa B la clasa E și implicații – prevederile ETAG 004, utilizarea EPS și la alte zone ale anvelopei termice cu respectarea P118/1999 în vigoare).
  • 2017 – Workshop-ul UAUIM – Reducerea efectului insulei termice urbane pentru îmbunătățirea confortului urban și echilibrarea consumului energetic în București – intervenție QETICS.
  • 2017 – Workshop-ul asociației SUNE – MCE Expoconfort – Hotel Parc București, 15.06.2017 (calitatea lucrărilor de construcții și HVAC la clădiri civile și/sau industriale, economia de energie și/sau utilizarea resurselor regenerabile –prezentare QETICS).
  • 2017 – Realizarea unui „Caiet cu detalii ETICS” – septembrie 2017.
  • 2017 – Lansarea noului GHID QETICS 2017 – mai 2017.
  • 2017 – Organizare workshop „Comportarea la incendiu a sistemelor termoizolante de fațadă ETICS” în colaborare cu OAR și INCD URBAN INCERC – 26.05.2017.
  • 2017 – Colaborare cu FPSC și CMC – Întâlnirea Regională „Corelarea Necesităților Pieței Muncii cu Perspectivele de Dezvoltare a Regiunii București-Ilfov” – 21.03.2017.
  • 2017 – Colaborarea cu FPSC – Discuție purtată în cadrul Grupului de Lucru Producție – Distribuție în data de 31.01.2017.
  • 2017 – Colaborare în cadrul clusterului „Pro nZEB”

- Workshop regional la Universitatea Transilvania Brașov – Calitatea și Conformitatea în Construcții – 20.01.2017.
- Workshop-ul ținut la INCD URBAN INCERC - „ TRAIN-TO NZEB Train-the-trainers" - 08-09.02.2017.
- Workshop  – Scheme Inovative de Instruire pentru Renovarea Clădirilor la Nivel nZEB - INCD URBAN INCERC, 13.04.2017 (set de competenţe, programe de instruire, nivel de pregătire profesională a formatorilor, monitorizare).
Adunarea Generală a cluster-ului Pro nZEB – București, 24.04.2017 (raport de activitate 2016, bilanț 2016, analiza aderare noi membri, buget propus 2017, plan de activități 2017). 
- HOUSING FORUM 2017 în colaborare cu „Habitat for Humanity” – 18.05.2017
Seminar de informare și instruire în domeniul construcțiilor – Universitatea Transilvania Brașov – 06.07.2017 – colaborare cu cluster-ul Pro nZEB și Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov (conceptul nZEB, instrumente software pentru încălzire, centrale fotovoltaice, standard European de locuire în aglomerări urbane – intervenție QETICS – potențial ETICS).
Conferința pentru Energie Sustenabilă – CSE 2017 – Brașov, 20.10.2017 –Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Sisteme de Energie Regenerabilă și Reciclare (conceptul nZEC, coordonarea politicilor de eficiență energetică, utilizarea energiilor regenerabile, cresterea competențelor – sisteme ETICS).
Vocational skills for energy efficient buildings –București, 24.10.2017, Sheraton Hotel (Directiva pentru Performanța Energetică a Cladirilor – EPBD, cresterea calității construcțiilor prin performanța energetică, instruire despre materiale și tehnologii noi, recunoașterea calității calificării în UE).
Workshop Fit-to nZEB – INCD URBAN INCERC, 08.12.2017 – Scheme inovative de instruire pentru renovarea cladirilor la nivel nZEB. 

  • 2016 – Colaborare cu ROMEPS
  • 2016 – Colaborare cu FPSC.
  • 2016 – Colaborare cu UAUIM la realizarea noului ghid.
  • 2016 – Colaborare cu UTCB:

- Conferința „Performanța Energetică a Clădirilor” – 02÷03.06.2016. 

  • 2016 – Colaborare cu INCD URBAN INCERC:

- Workshop-ul „Cercetări Integrate pentru Orașe Reziliente” – 13.05.2016
- Workshop-ul „Excelența în Cercetare – Acțiuni Seismice și Acțiuni Climatice” – 22.09.2016. 

  • 2016 - Colaborarea în cadrul cluster-ului „Pro nZEB”:

- Conferința de constituire a cluster-ului – 11.04.2016.
- Workshop-ul „Calitatea în Construcții” – 20.10.2016.
- Conferința Națională Calitatea și Conformitatea în Construcții – 11.11.2016.
- Susținerea programului „Fit ton ZEB”.

  • 2016 – Începe elaborarea noului ghid QETICS ·         2015 - QETICS este membru fondator la discuțiile preliminare pentru realizarea clusterului „Pro nZEB” – este singurul cluster din România care promovează clădirile nZEB și alinierea la obiectivele directivei europene de performanță energetică. ·        
  • 2013 - 2015 – Furnizarea și finalizarea programului QUALISHELL. ·        
  • 2012 - Participarea la proiectul QUALISHELL – Build_up_Skils cu scopul de a dezvolta platforma națională de calificare a montatorilor de sisteme termoizolante ·        
  • 2010 - 2013 – Suport tehnic acordat la elaborarea GP 123/2013 și a SC 007.
  • 2007 - 2008 – Concept și redactarea Ghidului pentru aplicarea sistemelor termoizolante ETICS.

     

Activități de promovare pe plan intern

  • 14.07.2021 - ADR Sud Muntenia – Proiect SHREC – 14.07.2021 ● Stadiul actual al proiectului SHREC Exemple de buna practica ● Elaborarea primului draft al Prgramului de actiune afferent proiectului SHREC ● Proiectul PROSME pentru promovarea IMM-urilor
  • 25.02.2021 – Completarea PNRR - FISA DE REFORME SI INVESTITII ● Trimiterea Fisei de reforme si investitii la MIFE (Ministerul Investitiilor si Fondurilor Europene) si la MDLPA (Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei). Chiar daca MDLPA a trimis deja o fisa completata la MIFE, urmeaza sa aiba loc o discutie, la nivel de consilieri, intre reprezentanti ai grupului ad-hoc, MIFE si PDLPA, pentru completari aduse proiectului PNRR si definitivarii acestuia, in vederea adoptarii de catre Guvernul Romaniei. ● Detaliile continute in aceasta fisa pot fi utilizate in prezentarile din viitor, cu referiri la situatia reabilitarilor energetice din Romania.
  • 16.02.2021 – Completarea PNRR - FISA DE REFORME SI INVESTITII ● QETICS este implicat in promovarea introducerii in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) a sumei de 4 mld euro destinata reabilitarii termice/energetice a tuturor tipurilor de cladiri din Romania. ● Alaturi de celelalte asociatii care fac parte din grupul ad-hoc de consultare privind actualizarea textului PNRR, am participat in data de 16.02.2021, la un webinar de lucru cu scopul de a stabili cerintele si modul de completare a proiectului Fisei de Reforme si Investitii.
  • 12.02.2021 – Completarea PNRR - ● Dezbaterea organizată de Ministerul Proiectelor Europene referitoare la Tranziţia Verde din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (30,5 miliarde euro), din care o parte consistentă a revenit discuţiei despre eficienţa energetică a clădirilor. ● Grupul CEEC a fost reprezentat de domnii Mihai Moia (ROENEF), Horia Petran (Cluster pro nZEB) şi Cătălin Lungu (OAER). ● Argumente prezentate: - Mihai Moia a deschis discuţia cu referiri la motivele pentru care ţintim 4 miliarde (şi a revenit foarte bine la intervenţia că încă nu discutăm sume arătând că e nevoie, ţinând cont de Strategia de Renovare prin care trebuie să alocăm 13 miliarde) şi cu faptul că e nevoie să finanţăm toate tipurile de clădiri. A menţionat şi cerinţele Comisiei Europene care spun că renovările vor fi motorul creşterii noastre economice. De asemenea, a propus ministerului un grup de lucru pentru clădiri. ● Propuneri pentru paşii următori: 1. Stabilirea întâlnirii menţionate cu dl secretar de stat Toderaş, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Mediului). 2. Scrisori separate de întâlnire (care să includă, aşa cum sugera dl Plosceanu, şi opinia noastră argumentată) către Ministerul Dezvoltării, al Mediului şi către Asociaţia Municipiilor pentru ca şi acestea să înţeleagă şi susţină o alocare cât mai mare de fonduri pentru clădiri. 3.Crearea unui grup de lucru cu autoritățile, coordonat de Ministerul Proiectelor Europene si Investitiilor.
  • 10.02.2021 - “Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta de catre asociatiile de intreprinderi” elaborate de catre Consiliul Concurentei. 1. Ghidul este orientativ si nu inlocuieste legislatia in domeniu (vezi 1.1.5.). 2. Conceptul de asociatie de intreprinderi (vezi 1.2.2.): persoane juridice care pun in comun contributia lor materiala si cunostiintele pentru activitati de interes general/comun. 3. Categorii de asociatii (vezi 1.3.)- cred ca noi ne incadram la asociatii profesionale (vezi 1.3.2.), dar avem si unele afinitati cu asociatiile cu rol de autoreglementare (vezi 1.3.3.). 4. Referitor la reglementarile prevazute in textul ghidului, iata cateva aspecte: 4.1. Respectarea legislatiei pe canalele de diseminare (vezi 2.2.) 4.2. Comportarea independenta a fiecarei intreprinderi (firma membra a asociatiei) fara intentia de transformare in cartel – chiar daca sunt doar potentiale si nu efective (vezi 2.3.) 4.3. Impiedicarea si restrangerea care pot denatura libera concurenta intre produse si servicii in piata (vezi 2.6.): 5. Referitor la unele din “activitatile sensibile” (denumirea capitolului II din ghid), iata cateva aspect care pot, in anumite situatii, sa fie interpretate ca neconcurentiale:  5.1. Utilizarea unor certificari in promovare (vezi 2.24.) care pot elimina concurenta prin calitate (mi se pare o aberatie, dar trebuie tinut cont de aceasta) si impiedica vanzarea unor produse mai ieftine!?! – pot avea consecinte (vezi 2.28.) 5.2. Utilizarea unor recomandari ale asociatiei sau de coduri de conduita si/sau de bune practice – pot fi benefice daca nu se refera la preturi si/sau alti paraametri in activitatea de promovare/marketing. 5.3. In cadrul sedintelor de asociatie nu se fac schimburi de informatii intre membri referitoare la cote de piata, statistici de firma, productie, etc. (vezi 2.44.), dar se pot utiliza date culese de o terta parte cu angajament de confidentialitate (vezi 2.48.). 5.4. Se pot face declaratii de presa, scrisori de informare si circulare catre membri. 6. Utilizarea unor programe de conformare (vezi 3.) care au rolul de identificare a riscurilor, de planificare si elaborare a conformarii, de implementare si training, de monitorizare si revizuire.
  • 27.01.2021 – Completarea PNRR - ● CEEC - webinarul organizat de grupul ad-hoc de asociatii si firme, cu titlul provizoriu “Coalitia pentru Eficienta Energetica a Cladirilor” (CEEC), avand ca scop stabilirea modului de actiune in perioada imediat urmatoare, referitoare la prevederea in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) a sumei de circa 4 mld Euro destinate reabilitarii energetice a cladirilor din Romania (indviduale, colective, administrative, etc.). ● Din discutiile purtate au reiesit urmatoarele: - Forma de organizare poate ramane la nivel informal (asemanatoare Coalitiei Pentru Dezvoltarea Romaniei), prioritatile momentului fiind acelea de completare a textului si valorilor prevazute in proiectul PNRR, tinand cont de faptul ca acesta va fi remis Comisiei Europene la sfarsitul lunii februarie 2021 (dorinta exprimata de Guvernul Romaniei). ● Realizarea unui plan de actiune in care sa fie reliefate tipurile de proiecte si valorile aferente acestora pentru concretizarea si demonstrarea necisitatii prevederii in PNRR a sumei de circa 4 mld Euro destinata reabilitarii energetice a cladirilor. In acest sens, QETICS a propus contactarea administratiilor locale, in calitate de ordonator de credite pentru reabilitarea cladirilor colective, precum si colaborarea in acest sens cu Liga Habitat.
  • 04.12.2020 – Complatarea PNRR - Am primit raspunsuri de la Guvern si de la Ministerul Mediului. Impreuna cu alte asociatii reprezentative si cu sprijinul patronatelor din constructii, am facut o coalitie ad-hoc solicitand, deasemenea, prevederea in PNRR a sumei de 4 mld Euro destinata reabilitarii energetice a cladirilor. Se pare ca, totusi, am obtinut o suma apreciabila de circa 1,8 mld Euro (impreuna cu reabilitarea unor retele termice, mai ales in Bucuresti), destinata reabilitarii energetice a cladirilor colective de locuit si cladirilor administrative, fara cladirile rezidentiale unifamiliale. Este un bun inceput si sa speram ca la inceputul anului viitor vom mai actiona pentru sporirea cuantumului acestor fonduri.
  • 24.11.2020 - Conferinta "Finantare Europeana pentru Digitalizarea Companiilor din Constructii" Planul de digitalizare al Romaniei_ - Strategia Clusterului TEC de a sprijini inovarea si digitalizarea in constructii._ - Schimbarea de paradigma educationala in ingineria Civila. - Importanta demararii procesului de adoptie a BIM in Industrie. - Perspective privind standardizarea in industria constructiilor la nivel european_ - Finantare europeana pentru digitalizarea companiilor din constructii. Cum, cand, cine. Conditii_ - Aplicatii digitale. Demonstratie: robot dedicat managementului resurselor umane _ - Aplicatii digitale.Business Process Management. Softuri dedicate industriei constructiilor si materialelor de constructii
  • 01.11.2020 - Colaborare cu revista “Spatiul Construit” ●Am stabilit un parteneriat cu portalul Spatiul Construit (fostul BICAU). -Prin intermediul acestuia, QETICS si firmele componente vor putea beneficia de o vizibilitate mai mare pentru arhitecti, proiectanti, constructori, dezvoltatori dar si beneficiari finali. -Au fost publicate pe portal sigla QETICS si textul scrisorii noastre catre Guvernul Romaniei. Facand click pe sigla se intra in website-ul QETICS si, apoi, prin click pe fiecare sigla, in website-ul fiecarei firme membre QETICS. -La randul nostru, noi punem pe website-ul nostru sigla Spatiul Construit. -Vom putea publica periodic pe acest portal diferite referiri la actiunile QETICS si ale membrilor nostri.
  • 21.10.2020 – Completarea PNRR - Initiativa celor zece asociatii profesionale si patronate (AAECR, AIIR, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, Pro nZEB, EPG, QETICS, OAER, PSC, PPTTR, ROENEF) s-a concretizat printr-un comunicat difuzat in data de 21.10.2020 pe toate canalele media. Actiunea are ecou in presa de specialitate si pe canalele de stiri: Financial Intelligence, Money.ro, News.ro, Misiunea Casa, precum si prin acordarea unui interviu de catre Dna Prof. dr. ing. Emilia Cerna-Mladin postului TV Digi 24.
  • 01.10.2020 - Conferinta “Real Estate & Constructions Forum” ● Conferinta a abordat urmatoarele teme: -Retail -Industrial -Logistics -Offices -Residential Discutiile s-au axat pe schimbarile consumului in aceasta perioada si noile tendinte in achizitia si/sau inchirierea de spatii industrial, de birouri si/sau in sectorul rezidetial.
  • 24.09.2020 - Colaborare cu ROMEPS – Conferinta QETICS: “QETICS si economia circular – programul de redresare si rezilienta” ● Conferinta a durat 30 min si a abordat urmatoarele teme: - Prezentarea QETICS si a membrilor sai; - Prezentarea programului si a obiectivelor QETICS; - Prezentarea sistemului de loialitate ETICS; - Prezentarea activitatilor interne si externe precum si a parteneriatelor; - Programul European Green Deal; - Programul European Next Generation; - Programul European Renovate Wave; - Situatia calitatii ETICS in piata si pe santiere.
  • 04.09.2020 - Colaborare cu ADR BI si Pro nZEB - Sprijinirea elaborării POR BI 2021-2027 și a PDR BI 2021-2027 ● Temele abordate: axa 1 - o regiune inovativa; axa 2 - o regiune cu orase smart; axa 3 - o regiune cu orase prietenoase cu mediul; axa 4 - o regiune accesibila; axa 5 - o regiune educata; axa 6 - o regiune atractiva
  • 28.08.2020 - INCD URBAN INCERC – a XVIII-a editie a Conferintei de URBANISM, ARHITECTURA si CONSTRUCTII ● Temele abordate: - Perspective de relansare - Finanțarea sectorul construcțiilor - fondurile europene sunt o soluție - Colaborarea constructorilor cu arhitecții, proiectanții, companiile de materiale de construcții. - Redresarea si adaptarea fără pierderi mari în această perioadă - Prezentari firme: QETICS a prezentat calitatea sistemelor ETICS si implicarea firmelor membre
  • 30.07.2020 - Program de revizuire a standardelor ocupationale – colaborare cu FPSC, CMC, Pro nZEB ● Temele abordate: - Finanțarea sectorul construcțiilor în 2021 și anii următori - investiții facute de stat - Fondurile europene sunt o soluție - Cum susțin companiile de construcții economia și proiectele sociale - Protectia angajatilor in companiile de construcții, proiectare, instalații și materiale de construcți. - Activitatea nu trebuie întreruptă - menținerea cash flowului în această perioadă pentru companiille din construcții - Riscurile cu care se confruntă acum companiile din sectorul construcțiilor: întârzieri de la furnizori si/sau de la clienți - Colaborarea constructorilor cu arhitecții,proiectanții, companiile de materiale de construcții și asigurare. - Redresarea si adaptarea fără pierderi mari în această perioadă - Propuneri ale mediului de afaceri din segmental construcții - Oportunități în pofida crizei
  • 16.07.2020 - Program de revizuire a standardelor ocupationale – colaborare cu FPSC, CMC, Pro nZEB ● Agentia Nationala pentru Calificari are in derulare un proiect European in cadrul caruiauna din componente este reprezentata de elaborarea unui numar de aproximativ 250 de standarde ocupationale noi si/sau revizuirea unor standarde existente (SICAP): - ocupatii cerute pe piata muncii - ocupatii nou aparute neincluse in Clasificarea Ocupatiilor - eliminarea ocupatiilor care nu mai sunt cerute. ● Ocupatii de interes pentru aplicare ETICS si/sau conexe: - mozaicar/faiantar, montator SOT (ETICS), zugrav, pardoselist
  • 15.07.2020 - Completarea proiectului OUG cu masuri de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aflat in dezbatere publica ● Anexele ordonantei cu tipuri de granturi: - Capitolul II – Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile - Capitolul III – Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor - Capitolul IV – Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor La articolul 19, printre domeniile de activitate pentru care se acorda fonduri se regasesc si : · Construcții, materiale de construcții, echipamente, · Construcții, achiziții de teren în limita a 10% din · Servicii de reparații și întreținere; · Confecții metalice/lemn/mobilier; ● Colaborarea cu FPSC ● Acordare granturi prin POR 2014-2020 pentru IMM-uri prin Ordin MLPDA din 24.07.2020
  • 15.07.2020 - Lansarea program SHREC – ADR Muntenia Sud ● Au fost prezentate strategiile si politicile pentru instruire si specializare in Regiunea Muntenia Sud, din care fac parte judetele: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman. ● In cadrul prezentarilor fiecarui participant, precum si a discutiilor pe marginea prezentarilor, am reliefat preocuparea QETICS pentru calitatea sistemelor termoizolante ETICS, dar si pentru calitatea instruirii arhitectilor, proiectantilor, aplicatorilor, dezvoltatorilor si beneficiarilor, inclusiv a autoritatilor locale. ● Am prezentat experienta si disponibilitatea membrilor QETICS de a oferi calitate si de sprijinire a initiativelor de instruire. ● Deasemenea, am prezentat actiunile QETICS de colaborare cu universitati (UTCB, UAUIM, UPB, etc.) si cu diferite asociatii profesionale si clustere (PSC, FPSC, CMC, Liga Habitat, cluster-ul Pro nZEB, etc.) pentru instruirea tuturor partilor interesate de calitatea sistemelor ETICS. Am descris si suporturile pe care le oferim: ghidurile, detaliile specifice, manualul aplicatorilor, colaborarea la standardul ocupational, etc.
  • 03.07.2020 - Lansarea PNIRE – Planul National de Investitii si Relansare Economica ● Granturi de sprijinire pentru companii: sprijinirea microintreprinderilor, ajutor pentru comert si servicii, capital de lucru pentru repornirea activitatii, reconversie economica, ● Programe de finantare nerambursabila pentru IMM-uri: sporirea sumelor allocate prin POR (Programul Operational Regional), investitii mari ● Granturi pentru digitalizare si inovare ● Sprijin pentru dezvoltarea agriculturii si industriei alimentare ● Programe pentru investitii noi si relocare ● Scheme de garantare si programme pentru lichiditati ● Instrumente financiar-bancare ● Masuri active de ocupare a fortei de munca ● Investitii in infrastructura
  • 30.06.2020 – Webinar-ul “Energy Strategy Summit” organizat de Energynomics a avut ca subiecte de discutii urmatoarele teme: strategii pentru tranzitie (afaceri verzi si sanatoase), strategii pentru investitii si finantarea de noi proiecte, strategii pentru tehnologie (automatizare si digitizare), strategii pentru cooperare si abordarea regional.
  • 04.06.2020 – Webinar-ul organizat de Energynomics “Mentenanta pentru industrie”, in colaborare cu ENEVO Group si Eaton Romania, a tratat cu preponderenta trecerea de la mentenanta corectiva la mentenanta preventiva.
  • 28.05.2020 – Webinar Adunarea Generala a PSC organizat de PSC si in care s-au discutat: prezentarea si aprobarea raportului de activitate, bilantul 2019, inventarul patrimoniului, analiza si aprobarea raportului de gestiune, stabilirea bugetului 2020 si diverse.
  • 25.05.2020 – Webinar-ul Energynomics “Bune practice in mentenanta” organizat de catre grupul Energynomics in colaborare cu Energobit si ACE Software Solutions.
  • 21.05.2020 – Webinar-ul “Smart City vs Pandemie”, organizat de catre asociatia Smart City Romania, care a tratat urmatoarele subiecte: orasul inteligent, dezvoltarea rezilientei oraselor, digitalizarea fortata, riscuri si oportunitati.
  • 05.05.2020 – Energynomics Digitalizare si digitizare – in cadrul conferintei au fost prezentate teme referitoare la: reducerea consumurilor energetice si a reducerii riscurilor de sanatate, precum si de cresterea: comunicarii la distanta si dezvoltarea de solutii recomandate pentru relansarea economica.
  • 28.04.2020 – DELL Solution + ARSCM – conferinta organizata de catre DELL Computers impreuna cu ARSCM – protectia datelor organizationale in cazul lucrului de acasa.
  • 28.04.2020 – Smart Cities – video conferinta organizata de Grapheine Talks si sustinuta de Dl Edurd Dumitrascu – presedintele ARSCM (Asociatia Romana pentru Smart City) – problemele relansarii economice – reabilitarea termica.
  • 28.04.2020 – Energynomics Digitalizare si Eficienta Energetica – video conferinta referitoare la tendintele de relansare economica in judetul Constanta.
  • 14.04.2020 – webinar-ul Spring Cocktail 2020 organizat de catre Energynomics, avand ca tema o ‘’Alta perspectiva de trecere peste criza prilejuita de pandemia COVID19’’. Video conferinta a prilejuit abordarea tendintelor actuale de business din industria energetica si sectoarele conexe, printre care si industria constructiilor si/sau a materialelor de constructii. Au fost prezentate optiunile pe care le au companiile pentru gestionarea impactului prilejuit de criza COVID-19:
    - Macrotendinte europene – politici actuale si/sau in curs de adoptare si implementare la nivel UE.
    - Necesitatea ca structurile administrative sa inceapa sa gandeasca si sa adopte, inca de pe acum, strategii si politici care sa permita iesira din criza actuala, de relansare a economiei romanesti.
    - Ponderea diferitelor obiective pe care si le vor asuma decidentii din marile companii energetice, cu scopul sprijinirii relansarii economiei.
    Prezentarile au mentionat si o oarecare lentoare cu care gandesc si actioneaza factorii de decizie din administratia centrala si/sau locala, iar din discutii a rezultat faptul ca exista mai multe scenarii de revenire la normalul de dinaintea inceperii crizei, dar orizontul de timp se va intinde pe mai multi ani.
  • 07.04.2020 – webinar-ul Adunarea Generala a clusterului Pro nZEB. Au fost discutate urmatoarele subiecte:
    - Raportul de activitate al Consiliului Director al Asociației - au fost prezentate actiunile intreprinse in perioada 2019-2020 privind promovarea cladirilor nZEB si a calitatii in constructii, fiind mentionata colaborarea cu QETICS (workshop-ul: Conformitatea sistemelor ETICS), precum si seminariile de informare-pregatire nZEB.
    - Bilanțul contabil - situația financiară pentru anul 2019 - a fost prezentat bilantul contabil si situatia financiara la sfarsitul anului 2019.
    - Raportul cenzorului pentru anul 2019 - aprobarea bilantului.
    - Alegerea conducerii asociației - din noul consiliu director ales face parte si Dl Emilian Grigore, colegul nostru, pe care il felicitam si ii uram succes.
    - Bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2020 - previziunea bugetara pentru anul 2020 care include atat veniturile cat si cheltuielile aferente forumului C4E si ale proiectului nZEB Roadshow.
    - Planul de activități și perspective pentru anul 2020 - contine propuneri de activitati referitoare la continuarea proiectului NZEB Roadshow si la desfasurarea forumului energetic pentru Europa Centrala si de Est, C4E Forum, ale carui lucrari se vor desfasura in perioada 12-15.10.2020 la Poiana Brasov.
    - Diverse - am discutat posibilitatea desfasurarii unor webinare de instruire cu participarea Pro nZEB, QETICS, PSC si CMC, precum si cu participarea unor lectori universitari. Urmeaza ca in perioada urmatoare sa stabilim forma de desfasurare, periodicitatea si continutul acestor instruiri.

 

  • 2019 – Forumul National ETICS – Bucuresti, 19.09.2019 – calitatea sistemelor ETICS: un produs cu mai multe componente.
  • 2019 – Ziua Constructorului – Bucresti, 14.09.2019 -
  • 2019 – International Business Forum – Bucuresti, 05.09.2019 –
  • 2019 – AG a PSC – Bucuresti, 01.07.2019 –
  • 2019 – AG cluster Pro nZEB – Bucuresti, 25.04.2019 –
  • 2019 – AG a PSC – Bucuresti, 21.03.2019 –
  • 2018 – AG cluster Pro nZEB – Bucuresti, 13.12.2018 –
  • 2018 – Gala Star Construct – Bucuresti, 12.12.2018 –
  • 2018 – Conferinta de Craciun – Bucuresti, 26.11.2018 – organizata de ELI-NP
  • 2018 – Conferinta organizata de APMCR „Elaborarea unei Politici publice alternative la politicile publice inițiate de Guvern în domeniul locuirii durabile, prin promovarea de soluții care să conducă la creșterea accesibilității clădirilor de locuit de tip nZEB- SOL nZEB", 18.12.2018, Hotel Capital Plaza.
  • 2018 – Conferinta cluster ”Pro nZEB”, 13.12.2018, INCD URBAN INCERC.
  • 2018 – Gala ”Star Construct” organizata de FPSC, 12.12.2018, Hotel Intercontinental, Sala Ronda.
  • 2018 – Conferinta de Craciun ELI-NP, 26.11.2018, Ateneul Roman.
  • 2018 – Conferinta organizata de Consiliul Concurentei ”Evolutia concurentei in sectorul materialelor de constructii”, 15.11.2018, ROMEXPO – Sala Iorga.
  • 2018 – Conferinta ELI-NP ”Ziua Industriei”, a-X-a editie, 06.11.2018, sediul ELI-NP Magurele.
  • 2018 - Organizarea „Forumului Național ETICS editia a 2-a – București”, 1 Noiembrie 2018, orele 9:00-15:00, la Ramada Plaza Conference Center – Sala Europa 
    Program Forumul National ETICS
  • 2018 – organizarea excursiei de studii pentru studenti si profesori de la UAUIM 09-11.07.2018 – timp de trei zile au fost vizitate toate fabricile din tara apartinand firmelor membre QETICS, studentii si profesorii avand prilejul sa vada cum sunt realizate produsele care intra in componenta sistemelor ETICS.
  • 2018 – participare la Conferinta Business Magasine – Hotel Sheraton Bucuresti 04.07.2018: la sesiunea de “Protectia mediului si industria materialelor de constructii”, in cadrul discutiilor, a fost prezentata implicarea QETICS prin firmele affiliate, precum si participarea in calitate de membru EAE la reciclarea deseurilor de sisteme ETICS.
  • 2018 – participarea la Workshop Piata Energiei – Domenii Plaza Bucuresti 18.06.2018: la sesiunea Q&A si Networking, au fost prezentate implicarea QETICS in reducerea consumurilor energetice ale cladirilor, prin utilizarea sistemelor compozite integrate termoizolante ETICS la termoizolarea cladirilor noi si/sau reabilitate termic, care conduc la cresterea performantelor cladirilor.
  • 2018 – organizarea Adunarii Generale a EAE – Bucuresti 14-15.06.2018.
  • 2018 – participarea la WORKSHOP CONSTRUCTII SI INFRASTRUCTURA – Domenii Plaza Hotel – 26.03.2018.
  • 2017 – Organizarea „Forumului Național ETICS 2017” – 21.09.2017.
  • 2017 – Lansarea noului Website QETICS 2017 – mai 2017. 
  • 2016 – Colaborarea cu diferiți parteneri:
    ROMEPS – Discuție cu Dl. Sorin Cristea - Vicepreședinte și Dna. Delia Filip – Director Executiv referitor la acțiuni comune referitoare la calitatea sistemelor unitare integrate de fațadă ETICS
    Liga Habitat – Workshop-ul despre noua legislație a asociațiilor de proprietari 15.11.2016. QETICS susține o intervenție despre calitatea sistemelor unitare integrate de fațadă ETICS
  • 2016 – Începe realizarea noului website QETICS.
  • 2015 – QETICS este membru fondator la realizarea clusterului „Pro nZEB”.
  • 2013 – Certificare ca furnizor de formare profesională.
  • 2010 – Conferința de presă QETICS în 13.10.2010 – „Aplicarea corectă a sistemelor termoizolante ETICS”.
  • 2008 - 2009 – Lansarea website-ului QETICS.