Articole din presă

Articol AGENDA Constructiilor - Luni, 30 Septembrie 2019

QETICS: Tema calitatii, dezbatuta la a treia editie a forumului ETICS

Publicat de Ovidiu Stefanescu 19 Sep 2019 13:40, AGENDA Constructiilor

La data de 19 septembrie a.c., in cadrul centrului de conferinte al Ramada Parc Hotel, din Bucuresti, a avut loc cea de-a treia editie a forumului national ETICS, desfasurat sub mottoul „Calitatea sistemului ETICS - un produs, mai multe componente”. Manifestarea, sustinuta de o serie de furnizori consacrati din domeniul solutiilor de termoizolare si finisaje - Baumit, Daw Benta (Caparol), Ceresit (Henkel), Den Braven (Bostik), Ejot, Knauf Insulation, Lasselsberger - Knauf, Rockwool etc. - si care a beneficiat de suportul tehnic al Cluster Pro nZEB, Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), a prilejuit abordarea frontala a unei tematici deosebit de complexe. In deschiderea lucrarilor, Radu Grigorescu, director executiv al QETICS si membru al Asociatiei Europene ETICS (EAE) s-a referit la situatia existenta la momentul actual pe piata de profil, subliniind anormalitatile care o guverneaza, dintre acestea cea mai grava fiind reprezentata de promovarea unor sisteme necertificate sau care beneficiaza de certificari aberante (practic, incluzand intreaga gama de produse de pe piata, la fiecare categorie de sistem), ceea ce exercita un efect dezastruos asupra calitatii produsului finit, ce nu are nicio sansa de a indeplini exigente minime de performanta. Ceea ce este si mai grav, in opinia expertului, este faptul ca cei care promoveaza sistemele respective nu au nicio legatura cu productia elementelor incluse in acestea si nicio competenta in domeniile adezivilor, mortarelor, vopselelor sau produselor de termoizolare. In continuare, la pupitrul conferintei au urmat Mihaela Georgescu - presedinte de onoare al QETICS si profesor asociat in cadrul UAUIM, Ralf Pasker - director general al EAE, Jacek Michalak - presedinte al asociatiei ETICS din Polonia, Alessandro Siragusa - presedinte al asociatie ETICS din Italia si al comitetului de marketing din cadrul EAE.

Domeniul ETICS, foarte aproape de reglementarea printr-un standard armonizat

Un punct de vedere deosebit de percutant l-a avut Ralf Pasker, care a realizat pentru cei prezenti o radiografie a situatiei actuale in ceea ce priveste certificarea solutiilor din aceasta categorie, precum si perspectivele de adoptare a standardului european armonizat din domeniu, ce va avea rolul de a simplifica regulile, de a indeparta o serie de bariere comerciale si de a facilita aplicarea unui sistem unitar de evaluare a performantelor minime ale sistemului. Ulterior, pentru folosirea in diverse state membre ale UE, valorile stipulate in cadrul declaratiei de performanta DOP (pentru al carei continut responsabilitatea va apartine in mod exclusiv producatorului) vor trebui totusi sa respecte in totalitate pragurile stabilite (daca exista) de legislatiile nationale, la nivelul fiecarei caracteristici de performanta. Toate acestea vor fi valabile probabil incepand cu 2021, pentru produsele care se vor incadra in obiectul normativului, in celelalte cazuri continuand sa fie aplicat sistemul agrementelor europene sau certificarile nationale. Expertul german a mai facut referiri interesate cu privire la securitatea la incendiu, precizand ca demersul de elaborare a unei norme comune la nivel european este extrem de dificil, la momentul actual specialistii incercand sa dezvolte o platforma comuna de lucru, pe baza standardelor din Marea Britanie si Germania - cele mai complete din acest punct de vedere, dar intre care exista diferente majore, in special in ceea ce priveste valorile sarcina la foc, date fiind abordarile distincte in functie de regimul de inaltime a cladirilor (de exemplu, in Germania, pentru constructiile inalte, materialele de izolatie trebuie sa fie in mod obligatoriu incombustibile, deci sa apartina clasei A1 din punct de vedere al Eurocodurilor). Intalnirea de la Bucuresti s-a dovedit a fi deosebit de utila, prilejuind inclusiv reunirea celor mai competenti specialisti din bransa, care au facut, cu aceasta ocazie, un schimb util de informatii.


► Articol ziarul BURSA – 28.02.2019

MASA ROTUNDĂ ROMEPS / TEATRUL ELISABETA

RADU GRIGORESCU, QETICS:"Eficienţa energetică şi reciclarea permanentă a materialelor - principalele cerinţe din construcţii"

Eficienţa energetică a clădirilor şi reciclarea permanentă a materialelor de construcţii utilizate se numără printre principalele cerinţe din domeniu, a afirmat Radu Grigorescu, director executiv QETICS.

În ceea ce priveşte eficienţa energetică, domnia sa a vorbit despre sistemele termoizolante ETICS, explicând: "Sistemele ETICS, corect puse în aplicare la nivelul imobilelor, fie ele noi sau reabilitate termic, contribuie, în mod dramatic, la scăderea consumului de energie şi, implicit, la reducerea amprentei de carbon asupra mediului înconjurător, având în vedere, totodată, şi standardele cerute de economia circulară, mai exact reciclarea permanentă".

Ţara noastră a fost printre primele state din Europa care au fabricat polistiren expandat, de la sfârşitul anilor "50 - începutul anilor "60. După cutremurul din anul 1977, s-au modificat structurile, astfel că în anii "80 au apărut cele mixte, iar zidăria de BCA începe să devină preponderentă, acest material fiind folosit şi ca termoizolaţie, a precizat domnul Grigorescu.

Reprezentantul QETICS a adăugat: "În anii "90 apar sistemele ETICS, care au rolul de a reduce consumul energetic şi emisiile de carbon şi de a creşte gradul de confort al locuinţelor. Printre altele, acestea îmbunătăţesc, totodată, durabilitatea şi plastica arhitecturală a faţadelor. (...) Calitatea sistemelor compozite de faţadă are mai multe componente, iar definitorie este şi rezistenţa termică a polistirenului expandat, coroborată cu alte calităţi şi proprietăţi. Utilizarea sistemelor ETICS se amortizeză relativ repede".