Activități tehnice pe plan extern

  • 10.09.2021 - Grupul de lucru TG Fire - CT EAE ● Informare referitoare la o noua incercarea facuta in Marea Britanie - laboratoarele BRE - pentru calibrarea tipului de combustibil (esenta de lemn) folosit(a) la initierea focului in focarul standului de incercari, in cazul incercarii la actiunea focului pentru fatadele cladirilor, inclusiv a sistemelor ETICS. ● Draftul de Reglementare Tehnica la Foc EOTA TR-078 pentru sistemele ETICS apicate pe suport din zidarie. ● Observatiile EAE referitoare la draftul de proiect preconizat pentru metode de incercare la foc. ● Propunerea EAE pentru tipurile de epruvete care vor fi utilizate la incercarile la actiunea focului. ● Utilizarea de teste comparative.
  • 28.08.2021 - Completari EPBD - CT EAE - EAE si Euro ACE / Renovate Europe - o informare legata de unele recomandari din programul FITFOR55 referitoare la unele modificari propuse pentru imbunatatirea EPBD cu noile cerinte de decarbonizare. Completarile recomandate prin programul FITFOR55, aduse Energy Performance for Buildings Directive (EPBD) si propuse a fi introduce in draftul EPBD pana la 14.12.2021, sunt: Capitolul: Energy Efficiency Directive (EED) ● Primul principiu al eficientei energetice (EE1): - la articolul 3 – baza legala de promovare a raportului costuri/beneficii ale eficientei energetice. ● Rolul exceptional al autoritatilor: - la articolul 5 – reducerea consumurilor energetice in cladirile publice cu 1,7% anual; - la articolul 6 – renovarea energetica a cladirilor publice la nivel nZEB; - la articolul 7 – obligatia autoritatilor de aducere a tuturor cladirilor publice la nivelul cerintelor de eficienta energetica.
  • 24.06.2021 - Webinar CT EAE –  A fost discutata revizuirea CPR (Regulamentul 305) in conformitate cu varianta F propuse de EAE alaturi de CPE (Construction Products Europe): 1. EAE sprijina adoptarea voluntara a marcajului CE in varianta EOTA (proceduri obligatorii si/sau voluntare, posibilitatea includerii unor prevederi nationale). 2. Implementarea prevederilor legale armonizate (numai documente publicate in OJEU, documente tehnice elaborate de CEN) - propunere de decuplarea de obligativitatea aprobarii noilor standarde pentru a grabi adoptarea modificarilor conform variantei F. 3. EAE a participat la o discutie organizata de Ministerul Polonez al Infrastructurii care se implica in sprijinul variantei F de revizuire a CPR. 4. Textul sa fie revizuit cu ajutorul unor experti juristi. 5.Trebuie cautat un suport in Parlamentul European. 6. kit-ul asa cum este acum definit in CPR trebuie completat cu prevederile stabilite in sedintele Comitetului Tehnic EAE: un produs plasat pe piata de un singur fabricant, ca un set alcatuit din cel putin doua componente, puse impreuna in opera, in conformitate cu specificatiile tehnice ale fabricantului. 7. Modul de livrare a tuturor componentelor kit-ului conform anexelor armonizate. caracteristicile esentiale ale produsului au acum si varianta de “produs generic” cu caracteristici minimale; 8. aparitia conceptului hPP (harmonized product provision – prevederi armonizate pentru produse); 9. necesitatea sustenabilitatii productiei si a produselor “material de constructii” in conditiile economiei circulare; 10. declaratia de performanta DoP si unele “exceptii” , cum ar fi produsul sticla pentru constructii, care pot permite unele devieri de la conceptul de armonizare; 11. prevederile armonizate pentru produse (hPP) contin doua componente: cea armonizata obligatoriu (standardele) si cea armonizata voluntar (EAD si ATD – documente tehnice); 12. utilizarea listelor consolidate cu caracteristicile esentiale tehnice, a cerintelor produselor generice, precum si a modului de tipizare a acestora; 13. referintele la specificatiile tehnice si posibila renuntare la instructiunile tehnice de montaj prea complicate pentru anumite produse (mai ales cele generice).
  • 24.06.2021 - SMART4NZEB - Pro Nzeb – RIC Pro Akademia – Virtual exchange event – Day 6 Prezentare despre modul in care se stabilesc relatiile parteneriale si cum pandemia a schimbat modalitatile de realizare a acestora, sustinuta de experti din Polonia, Serbia si Slovenia: principiile care stau la baza schimbarii structurii relatiilor parteneriale in perioada pandemiei;  exemple de buna practici. Concluzii la terminarea ciclului de training.
  • 21.06.2021 - SMART4NZEB - Pro Nzeb – RIC Pro Akademia – Virtual exchange event – Day 5 Prezentarea sustinuta despre modul in care pandemia a schimbat structura consumului, sustinuta de experti din Slovacia, Polonia si Slovenia: principiile care stau la baza schimbarii structurii cerintelor de consum in perioada pandemiei; noi cerinte referitoare la alcatuirea constructiilor; exemple de noi tipuri de cladiri cu functiuni multiple.
  • 18.06.2021 - . Incercare la foc CT EAE TG Fire din 18.06.2021 Referitor la incercarea la foc facuta in Marea Britanie - laboratoarele BRE - in data de 18.06.2021, pentru calibrarea tipului de combustibil (esenta de lemn) folosit(a) la initierea focului in focarul standului de incercari.. Se aplica in cazul incercarii la actiunea focului pentru fatadele cladirilor, inclusiv a sistemelor ETICS.
  • 17.06.2021 - SMART4NZEB - Pro Nzeb – RIC Pro Akademia – Virtual exchange event – Day 4 Continuarea Prezentarii despre modalitatile de intocmire a contractelor sustinuta de experti din Polonia si Slovenia: principiile care stau la baza intocmirii unor contracte comerciale aferente lucrarilor nZEB; intocmirea si alcatuirea contractelor comerciale; exemple de greseli care trebuie evitate.
  • 14.06.2021 - SMART4NZEB - Pro Nzeb – RIC Pro Akademia – Virtual exchange event – Day 3 Prezentarea despre modalitatile de ofertare sustinuta de experti din Polonia: principiile care stau la baza intocmirii unei oferte comerciale; intocmirea si alcatuirea ofertelor comerciale; exemple de bune practice in Polonia.
  • 10.06.2021 - SMART4NZEB - Pro Nzeb – RIC Pro Akademia – Virtual exchange event – Day 2 Prezentarea sustinuta de Pro Akademia din Polonia: principiile care stau la baza nZEB; alcatuirea cladirilor nZEB; exemple de bune practice in Polonia.
  • 07.06.2021 - SMART4NZEB - Pro Nzeb – RIC Pro Akademia – Virtual exchange event – Day 1 Prezentarea proiectului, prezentarea clusterelor membre si a membrilor acestora, discutii referitoare la parteneriat si prezentarea activitatii fiecarui participant: QETICS a prezentat care sunt obiectivele asociatiei si modul de implicare in promovarea cladirilor nZEB.
  • 04.06.2021 - . Sedinta CT EAE - Au fost discutate amanunte legate de pozitia EAE fata de propunerile de revizuire ale CPR (Regulamentul 305/2011, cu modificarile si adaugirile ulterioare), in conformitate cu necesitatile sistemelor ETICS:
    1. Discutiile purtate in sedinta CPE (Construction Products Europe), din care face parte si EAE, referitoare la propunerea unei versiuni proprii de revizuire a acestui regulament, fata de versiunea Comisiei Europene (Optiunea F) – minuta este prezentata in anexa. In cadrul acestor discutii EAE a prezentat propriile observatii, unele dintre acestea fiind acceptate in draftul de proiect: marcajul CE (obligativitatea respectarii prevederilor standardelor existente si asumarea voluntara a prevederilor EAD).
    2. Pozitia EAE, conform discutiilor din propriul grup de lucru (TG CPR), referitoare la tergiversarea revizuirii CPR: 2.1. cauza principala a intarzierii adoptarii noului CPR consta in cerinta exprimata in cadrul CPE, de includere a Documentelor Tehnice Alternative (ATD) ca o cerinta a noului CPR, dar neagreata inca de toti - documente tehnicemembrii CPE (Construction. 2.2. Alta cauza a intarzierii, conform discutiilor pe care le-am avut in cadrul sedintei, este posibilitatea de exceptarea de a emite DoP pentru unele produse, derogare care poate “deschide poarta” aparitiei unor neconformitati ale produselor.
    3. Draftul de lucru referitor la revizuirea CPR, discutat in sedinta CPE si prezentat in anexa la prezenta, contine urmatoarele comentarii: 3.1. definitia kit-ului (in cazul nostru a sistemului produs unic ETICS) de la articolul 3, punctul 2; 3.2. caracteristicile esentiale ale produsului au acum si varianta de “produs generic” cu caracteristici minimale; 3.3. aparitia conceptului hPP (harmonized product provision – prevederi armonizate pentru produse); 3.4. necesitatea sustenabilitatii productiei si a produselor “material de constructii” in conditiile economiei circulare; 3.5. declaratia de performanta DoP si unele “exceptii” ,cum ar fi produsul sticla pentru constructii, care pot permite unele devieri de la conceptul de armonizare; 3.6. prevederile armonizate pentru produse (hPP) contin doua componente: cea armonizata obligatoriu (standardele) si cea armonizata voluntar (EAD si ATD – documente tehnice); 3.7. utilizarea listelor consolidate cu caracteristicile esentiale tehnice, a cerintelor produselor generice, precum si a modului de tipizare a acestora; 3.8. referintele la specificatiile tehnice si posibila renuntare la instructiunile tehnice de montaj prea complicate pentru anumite produse (mai ales cele generice); 3.9. definirea mai riguroasa a controlului fabricatiei si definirea documentelor tehnice alternative; 3.10. supravegherea pietei si documentele esentiale care insotesc produsele: valabilitatea, garantia, circularitatea/protectia mediului, DoP.
  • 26.05.2021 - EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) si GEFF (Green Economy Financing Facility) –  Prezentarea modalitatilor de stimulare a investitiilor in economia verde si promovarea oportunitatilor de business: Realizarea cladirilor verzi si “inverzirea” stocului existent de cladiri prin reabilitarea termica profunda in conditiile nZEB. Utilizarea fondurilor prevazute in PNRR (circa 2,1 mld Euro, din care 1,6 mld Euro pentru reabilitari termice si consolidari, la care se adauga si, partial, fonduri destinate cladirilor din domeniul sanatatii – spitale noi si/sau reabilitate cu sisteme ETICS). Aparitia de noi oportunitati de business prin dezvoltarea comertului electronic, de 6 ori mai putin poluant decat cel clasic. Singurele emisii notabile sunt acelea provenite de la transport/livrare (circa 42%), dar si acestea pot fi reduse prin electrificarea transportului. Noi canale de marketing si distributie prin digitalizare: producatorii de materiale de constructii (implicit si producatorii de sisteme ETICS) utilizeaza website-urile ca motor de promovare a calitatii produselor si de sporire a vanzarilor, inclusiv a celor on line.
  • 25.05.2021 - Conferinta “Digitalizarea in constructii” organizata de INNOCONSTRUCT, Asociatia Romana pentru Smart City si Patronatul Societatilor din Constructii, impreuna cu INNOCONSTRUCT au organizat"Conferinta internationala privind inovarea si digitalizarea in constructii“. Dintre subiectele conferintei amintesc: standardizarea in constructii; semnatura digitala; integrarea Building Information Modelling pe diferite segmente ale lantului valoric; conceptul de smart city; securitatea cibernetica; educatia pentru o industrie digitalizata, etc.
  • 14.04.2021 - Sedinta Comitetului Tehnic EAE – grupul de lucru pentru noul standard de incercari la actiunea focului. Au fost discutate: 1.Analiza peletilor utilizati la initierea flacarii 2.Analiza si detaliile camerei de combustie.
  • 09.04.2021 - Sedinta Comitetului Tehnic EAE – Discutii referitoare la stadiul actual al prEN 17237 si revizuirea EAN sisteme ETICS:
    1. Revizuirea actualului EAD 040083-00-0404 in forma viitorului EAD 040083-01-0404 – prioritatile A, B si C
    2. Discutarea comentariilor in grupul de lucru CEN/TC88/WG18 pentru noul standard prEN 17237 – sisteme ETICS
  • 16.03.2021 - Alinierea Planului European de Redresare si Rezilienta cu necesitatile de dezvoltare la nivel 2030 – webinar organizat de OECD in colaborare cu Forumul Regional pentru Dezvoltare Durabila UNECE Region. Au fost prezentate cateve dintre obiectivele redresarii si rezilientei in contextul tintelor UE pentru anul 2030, printre care: accelerarea procesului de digitalizare, accelerarea ritmului de reabilitare energetica aprofundata a fondului de cladiri existente, prin dublarea ritmului actual. De asemenea, a fost reiterata necesitatea ca planurile nationale de redresare si rezilienta sa includa recomandarile Comisiei Europene referitoare la obiectivele de mediu – Green Deal – precum si revizuirea politicilor in acest sens.
  • 09.03.2021 - Sedinta CT EAE. ● Sedinta a avut scopul definitivarii propunerii EAE referitoare la revizuirea CPR (Regulamentul 305/2011) si discutii despre noul standard cu metode de incercare la foc.
    1. Revizuirea CPR (Construction Product Regulation – Regulamentul 305): 1.1. Definitivarea propunerii EAE referitoare la revizuirea CPR, remisa EOTA si CPE (Constructions' Product Europe) in data de 29.01.2021, s-a concretizat prin realizarea unui draft de document, continand prevederi referitoare la constanta performantelor sistemelor ETICS – conform colaborarii cu ECCREDI, Comisia Europeana, Construction 2050 Alliance, VDPM (Asociatia Germana pentru ETICS) si EUMEPS pentru realizarea actualizarii CPR – document care va fi supus aprobarii Comisiei Europene. 1.2. Definirea si incadrarea corecta in cadrul sistemelor produs unic ETICS, precum si evitarea asocierii unor sisteme termoizolante cu alte tipuri de acoperire a termoizolatiei, asociere “nefericita” sistemelor tip ETICS, prezentata in cadrul materialului anexat “ ETICS REQUIRE A CLEAR DEFINITION AND BOUNDARIES “. 1.3. Marcajul sistemelor ETICS si cerintele acestuia ca parte componenta a prevederilor noului CPR revizuit.
    2. Propuneri pentru noul standard cu metode de incercare la foc: analiza rezultatelor la testele efectuate pe sisteme ETICS (eventuala comunicare de catre asociatiile care au date referitoare la aceste teste catre EAE); trenarea evolutiei realizari si imbunatatirii proiectului de text.
  • 26.02.2021 - Integrated Home Renovation Services in Europe si Integrated Home Energy Services, ca parte a Renovation Wave si EU Recovery - Webinar sub patronajul EASME (Agentia Europeana pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii). Scopul acestei initiative este de a reuni toate partile interesate (autoritati locale, proiectanti, arhitecti, antreprenori si dezvoltatori, auditori energetici, furnizori de materiale, instalatii si echipamente, etc.), implicate in activitatea de renovare energetica a cladirilor, intr-un singur loc, pentru a usura si inlesni accesul tuturor beneficiarilor interesati in actiunea de renovare energetica. Din discutii a reiesit faptul ca sunt necesare initiative locale privind organizarea unor centre de informare avand drept scop renovarea energetica.
  • 22.02.2021 - Pro nZEB – SMART4NZEB - Webinarul nr.6 SMART4NZEB, organizat de catre clusterul Pro nZEB in asociere cu cluster-ele de profil din Slovenia, Serbia si Polonia. A fost prezentata dezvoltarea colaborarii in procesul de realizare a propunerilor de proiecte, de implementare a principiilor nZEB si de realizare a cladirilor care sa corespunda principiilor nZEB.
  • 15.02.2021 - Pro nZEB – SMART4NZEB- Webinarul nr.5 SMART4NZEB, organizat de catre clusterul Pro nZEB in asociere cu cluster-ele de profil din Slovenia, Serbia si Polonia.  Discutii: dezbaterea dezvoltarii digitalizarii in procesul de realizare si supraveghere in timp a cladirilor nZEB.
  • 27.01.2021 - Sedinta CT EAE. ● Sedinta a avut scopul definitivarii propunerii EAE referitoare la revizuirea CPR (Regulamentul 305/2011). ● Aceasta a fost remisa EOTA si CPE (Constructions' Product Europe) in data de 29.01.2021. ● Acest document are menirea si de a pune de acord viitorul standard ETICS EN 17237 cu prevederile noului CPR modificat (atunci cand aceste doua documente vor fi terminate si aprobate). ● Ceea ce este important este faptul ca definitia kit-ului ETICS de la punctul 33.22.3., de la pag.30 a variantei F propuse, nu mai lasa loc de interpretare eronata a sistemului ETICS, produs unic, cu DoP, marcaj si eticheta in care fabricantul acestui kit este unic responsabil pentru punerea lui pe piata, conform specificatiilor tehnice din standardele armonizate.r
  • 20.01.2021 - Sedinta CT EAE. Lucrarile s-au axat pe discutarea pozitiei EOTA fata de revizuirea CPR (Regulamentul 305/2011) si optiunile actuale:
    1. Optiunea A – fara schimbari legislative dar cu imbunatatirea implementarii sub supravegherea Comisiei Europene: CEN sa imbunatateasca actiunea de armonizare a standardelor, sa stabileasca criterii de calitate si control intern, sa recomande respectarea art.3 si art.27 din CPR, sa elaboreze noi standarde conforme cu necesitatile pietei. Imbunatatirea activitatii EOTA: TAB (Technical Assessment Bodies), organismele notificate, autoritatile nationale; promovarea intelegerii prevederilor CPR; Imbunatatirea supravegherii pietei – Regulamentul UE 1020/2019. - Delegarea si imbunatatirea/delistarea unor standarde.
    2. Optiunea B – revizuirea CPR prin includerea prevederilor amendamentelor legislative: Scop, obiective, coerenta cu alte legi europene, aspecte de mediu si economie circular. Accesul la specificatii tehnice armonizate, limbaj tehnic comun, reducerea limitarilor administrative si permisiunea obtinerii marcajului CE preliminar la producatori. Cresterea si imbunatatirea: supravegherii pietei, a acitivitatii organismelor notificate, o mai buna acoperire cu informatii utile prin armonizare. Asigurarea unei tranzitii line de la versiunea initiala la versiunea revizuita.
    3. Celelate posibile optiuni (C si D) provin din optiunea B, iar optiunea E din optiunea A, cu mici modificari.
    4. Optiunea F – cu referiri la sistemele ETICS (in atasamentul la prezenta), are o propunere de rezolvare a definirii sistemelor ETICS ca un produs unic, cu un singur fabricant care isi asuma calitatea acestuia, componentele sale nefiind puse pe piata in mod individual, chiar daca sunt livrate la santier pe rand. Rezolvarea propusa de EAE consta in marcajul CE si etichetarea produselor cu denumirea sistemului ETICS. Documentul mai descrie dificultatile intampinate de EOTA in stabilirea unor repere de conformitate unitare.
    5. Pozitia EAE referitoare la stabilirea cu claritate a modului de alcatuire si definire a sistemelor ETICS.
  • 18.01.2021 - Pro nZEB – SMART4NZEB - Promovarea noilor cerinte europene referitoare la trecerea la cladiri nZEB, incepand cu 01.01.2021. In cadrul acestuia au fost prezentati toti participantii la discutii, fiecare in parte descriind obiectivele si scopurile organizatiilor pe care le reprezinta. QETICS a prezentat care este scopul principal al asociatiei – calitatea sistemelor ETICS, calitatea aplicatorilor, modul in care este receptata calitatea de catre beneficiarii lucrarilor de reabilitare, efectul benefic al instruirii permanente a tuturor partilor interesate. De asemenea, au fost prezentate actiunile intreprinse de fiecare membru al QETICS si modul de implicare a fiecarei firme in actiunea de crestere a calitatii sistemelor ETICS.
  • 14.01.2021 - Pro nZEB – SMART4NZEB - Sesiune de instruire on-line, oferită de unii dintre partenerii Pro nZEB din: Polonia (PRO-Akademia), Slovenia si Serbia. Tema abordata a fost cea a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB), precum si stadiul actual de implementare a acestui concept in tarile participante. Este de remarcat faptul ca in toate aceste tari sunt pasi timizi care sa conduca la realizarea cladirilor nZEB, cu toate ca incepand de la 01.01.2021 toate cladirile nou proiectate, sau pentru care se emite o autorizatie de constructie, trebuie sa respecte conditiile nZEB. Aici se incadreaza si reabilitarile termice pentru care se emit autorizatii de constructive.
  • 13.01.2021 - ADR Sud Muntenia – PROSME - seminarul online " Hydrogen Business for Climate - Connect". ADR Sud Muntenia este organizație parteneră în cadrul rețelei EEN, fiind coordonatoarea consorțiului PROSME, ce acoperă macroregiunea 3 ( regiunile Sud Muntenia și București Ilfov). Prin proiectul PROSME, ADR Sud Muntenia co-organizează diferite evenimente de tip Business 2 Business. EEN (Europe Enterprise Network)
  • 02.12.2020 - Construction 2050 Alliance: platforma-initiativa avand ca membri fondatori: FIEC (European Construction Industry Federation), EBC (European Builders Confederation), CPE (Construction Products Europe) and CECE (Committee for European Construction Equipment). La ora actuala, aceasta initiativa are 47 de membri, printre care si EAE. Initiativa Construction 2050 Alliance are la baza patru directii de actiune: -multitudinea de aspecte locale a industriei constructiilor; transformarea ecologica a industriei constructiilor; actiuni coerente privind legislatia specifica industriei constructiilor; crearea unui parteneriat puternic intre institutiile europene, statele membre si antreprenoriatul in constructii.
    Evenimentul a reunit peste 400 de participanti (Comisia Europeana, Parlamentul European, reprezentanti ai statelor membre UE, reprezentanti ai asociatiilor membre in alianta) si a avut ca subiecte principale de discutie programele europene Next Generation si PERR (Planul European de Rezdresare si Rezilienta).
  • 30.11.2020 - Sedinta CT EAE – Discutii: Revizuirea Regulamentului 305, precum si pozitia EAE referitoare la principiile de baza ale CPR (in calitate de membra CPE), conform interventiei in curs de realizare de catre CPE (Construction Products Europe)pentru completari la CPR. -Revizuirea EAD 04-0083-00-0404 (continuarea celor discutate in sedintei din 21.10.2020) -Cresterea procentului minim de fixare a sistemelor de la 20% la 40% -Punerea de accord cu proiectul noului CPR -Toleranta latimii placii termoizolante la maxim admis ± 2%
  • 24.11.2020 - . Sedinta CT EAE - Au fost discutate urmatoarele subiecte:
    1.Activitatea si noutatile din EAE si asociatiile nationale me mbre: 1.1. EAE despre situatia planurilor nationale de recuperare si rezilienta: discutiile de aprobare si de inceperea platilor din trimestru doi 2021 intre Parlamentul European si Comisia Europeana si blocarea discutiilor de catre Polonia si Ungaria – pericol de neincepere a finantarii la termenele convenite. 1.2. CORTEXA –asociatia italiana – lanseaza un program de super bonus de 110% pentru lucrarile de renovare energetica, precum si un ghid fiscal al renovarii. 1.3. VDPM – asociatia germana – lanseaza o brosura referitoare la comportarea fatadelor termoizolate cu ETICS in timp la actiuni climatice, microbacteriene, etc. 1.4. ARGE – asociatia austriaca – lucreaza la o brosura privind lucrarile de intretinere si reparatii a fatadelor ETICS. 1.5. QETICS – am facut referiri la actiunile noastre intreprinse pentru includerea in PNRR a sumei de 4 mld Euro necesare reabilitarii energetice a tuturor tipurilor de constructii.
    2. Strategia EAE in perioada urmatoare si care va fi discutata la Adunarea Generala EAE din decembrie si anume: 2.1. EAE este vocea industriei ETICS in Europa. 2.2. EAE este interfata intre producatorii si beneficiarii de sisteme ETICS. 2.3. EAE asigura legatura intre institutiile europene si memb rii sai. 2.4. EAE militeaza pentru eficienta energetica, politica Green Deal, Europe Renovation Wave, actiuni pentru asigurarea calitatii, etc..
    3. Stadiul actual al revizuirii CPR (Regulamentului 305/2011) si optiunile actuale: 3.1. Optiunea A – fara schimbari legislative dar cu imbunatatirea implementarii sub supravegherea Comisiei Europene: CEN sa imbunatateasca actiunea de armonizare a standardelor, sa stabileasca criterii de calitate si control intern, sa recomande respectarea art.3 si art.27 din CPR, sa elaboreze noi standarde conforme cu necesitatile pietei. Imbunatatirea activitatii EOTA: TAB (Technical Assessment Bodies), organismele notificate, autoritatile nationale; promovarea intelegerii prevederilor CPR; Imbunatatirea supravegherii pietei – Regulamentul UE 1020/2019. - Delegarea si imbunatatirea/delistarea unor standarde. 3.2. Optiunea B – revizuirea CPR prin includerea prevederilor amendamentelor legislative: Scop, obiective, coerenta cu alte legi europene, aspecte de mediu si economie circulara.
  • 27.10.2020 - Renovate Europe Day 2020. Conferinta a fost organizata in cadrul RENOVATE Europe Campaign. Mai multe personalitati din cateva tari europene au prezentat experientele lor nationale in cadrul Renovate Wave.
    Reprezentanta Frantei Dna Marjolaine Meynier-Millfert, membra a Parlamentului Francez, a subliniat care sunt prioritatile energetice franceze in urmatoarea perioada: a. 6,7 mld Euro alocate reabilitarii energetice a cladirilor, din care: 2 mld Euro pentru cladiri private; 4 mld Euro pentru cladiri publice (cca 15 mil mp); 0,5 mld Euro pentru cladiri sociale; -0,2 mld pentru cladiri de birouri b. Instruirea proiectantilor, constructorilor si autoritatilor publice.
    Reprezentantul Italiei, Dl Antonio Misiani, ministru adjunct al economiei, a subliniat traditia reducerilor fiscal pentru persoanele care-si renoveaza energetic locuintele, in cadrul “revolutiei verzi”: a. Discount de 65% b. 42% din consumul de energie o au cladirile, iar din tre acestea 64% sunt mai vechi de 40 ani. c. Politica de superbonus 110% din valoarea impozitata pana in 2021 d. Cladirile publice in ritm lent al renovarii energetice. e.Trecerea la productia industriala 4.0 eficienta.
    Reprezentantul Irlandei, Dl Eamon Ryan, ministrul irlandez al mediului, a subliniat dorinta de a renova energetic 500.000 de cladiri pana in 2030, prin trecerea de la 1.500 cladiri in prezent la 55.000 anual, prin implementarea unor tehnologii si metode noi de instruire.
    Din partea Comisiei Europene, Dl Franz Timmermans a precizat prioritatile europene din Programul European de Recuperare si Rezilienta: dublarea ratei de renovare de la 1,5% la 3% anual, scaderea emisiilor de CO2 cu 55% la nivel 2030, adoptarea strategiilor nationale si europene la aceste deziderate.
  • 21.10.2020 - Sedinta CT EAE – Discutii: Revizuirea EAD 04-0083-00-0404: Prioritatea A – testele -Cresterea procentului minim de fixare a sistemelor de la 20% la 40% -Punerea de accord cu proiectul noului CPR. Prioritatea B – toleranta latimii placii termoizolante -maxim admis ± 2%
  • 01.10.2020 - Sedinta CT EAE TG Fire. S-au discutat urmatoarele subiecte: incarcarea termica pentru testare (incarcarea cu foc, pozitionarea focarului, conditii de mediu); diferente de rezultate obtinute in functie de tipul de lemn folosit si dimensiunile peletilor, in functie de puterea calorifica a acestora; forma machetei (pozitionarea camerei de combustie sub primul nivel); solutii de testare pentru fatade ventilate, fatade lipite si/sau fatade cu ETICS pe suport lemnos; alte deschideri suplimentare (s-a sugerat ca machetele sa aiba o fereastra la primul nivel, avand dimensiunile de circa 1,20 x 1,2 m); aparatura de masurare (pozitionarea termocuplelor) sa permita determinarea cu acurateta a pierderii de masa in timpul incendiului; criterii de performanta (imprastierea focului); modalitati de aplicare a rezultatelor incercarilor in functie de diversitatea conditiilor de mediu; clasificarea sistemelor ETICS conform standardelor in vigoare. A fost subliniat faptul ca sistemul ETICS este un produs care va trebui sa aiba un marcaj CE conform cu prevederile CPR (Regulamentul 305/2011).
  • 09.09.2020 - Sedinta CT EAE – Discutii:
    1. Activitatea desfasurata de EAE in ultima perioada: participarea la consultari si in grupurile de lucru pentru revizuirea CPR, definitivarea prEN17237, etc.
    2. Revizuirea CPR: 2.1. Observatiile EAE referitoare la optiunile de revizuire CPR (in anexa la prezenta). 2.2. Conferinta partilor interesate in revizuirea CPR din 07.09.2020: BUILD EUROPE (Federatia Europeana a Patronatelor din Constructii) doreste o stagnare a revizuirii CPR (un moratoriu pe 5 ani), pentru ca industria constructiilor sa se redreseze dupa pandemie.
    3. Calitatea ETICS: 3.1.Un nou ghid pentru aplicari si calitate in curs de elabora re. 3.2. O brosura despre sisteme de fixare ETICS care ar avea ca suport brosura VDPM din anexa.
    4.Activitatea CEN: 4.1. Raport al CEN/TC88/WG18 31.08-01.09.2020 referitor la stadiul actual al prEN17237 (in curs de definitivare si prezent in anexa). 4.2. Revizuirea EN 13496 – plase din fibra de sticla – in discutie. 4.3. Declaratia DoP pentru ETICS – o problema ridicata si de QETICS, mai ales in zona de eticheta a sistemului produs unic ETICS.
    5.Activitatea EOTA: 5.1. Stadiul tranzitiei de la ETAG 004 la EAD 040083-00-0404: publicarea in curand in OJEU 5.2. A aparut necesitatea revizuirii EAD 040083-00-0404 pentru a se pune de acord cu noul prEN 17237 5.3. Discutii referitoare la EAD pentru ETICS pe suport de lemn. 5.4. Realizarea draftului de DoP si eticheta ETICS.
    6. Realizarea standardului cu metode de incercare la foc: 6.1. Pozitia EAE si raport TG (in anexa)
    7. Economia circulara – proiectul Polystyrene Loop in curs de punere in functiune a fabricii de reciclare.
    8. Necesitatea revizuirii brosurii cu loialitatea fata de ETICS.
  • 07-10.09.2020 - “Forumul Energetic al Europei Centrale și de Est - FOREN, organizat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). Sesiuni: Imbunatatirea securitatii energetice. Tendintele energetice - trecerea de la regiuni consumatoare la regiuni producatoare (prosumer). Modalitati de trecere spre cladiri nZEB. Utilizarea energiei regenerabile. Transformarea oraselor dupa pandemie.
  • 14.08.2020 - Sedinta CT EAE TG Fire – optiuni pentru standardul cu metode de incercare la foc. Stadiului actual de elaborare: noua reglementare va face referiri la testele din standardul german DIN si din cel britanic BE (aspecte teoretice, incercari initiale, experimente, comunicare, etc.); incarcarea focarului, pozitionarea incarcarii si tipul de combustibil folosit; aparatura de masurare si criterii de performanta; aplicarea rezultatelor si clasificarea.
  • 13.08.2020 - Sedinta CT EAE  –  Discutarea optiunilor de revizuire a CPR OPTIUNEA "A" – fara schimbari legislative (cresterea gradului de implementare a legislatiei actuale): standardizarea CEN: asigurare a claritatii, criterii acceptabile aplicate de Comisia Europeana, asigurarea controlului intern al calitatii, standarde relevante pentru marea masa de produse utilizate, asigurarea reprezentativitatii partilor interesate. Evitarea procedurilor de infringement. Sporirea supravegherii pietei. Cresterea eficacitatii functionarii EOTA, TAB, NB, PCPCs: European Green Deal, redresarea economica, digitalizarea. Cresterea sustenabilitatii noilor EAD si a marcajului CE – aici QETICS a trimis la EAE solicitarea de a cuprinde in observatii si necesitatea unui marcaj specific sistemului produs unic ETICS.
  • 30.07.2020 - Sedinta CT EAE - Discutii referitoare la optiunile de revizuire ale CPR:
    Optiunea A – scenariul de baza – fara schimbari legislative dar cu o implementare armonizata a standardelor de produs, conform principiilor de baza (punctul b.) – timp mai scurt de realizare.
    Optiunea B – revizuirea CPR: scop si obiective, armonizarea reglementarilor, revizuirea efectiva si imbunatatirea prevederilor CPR, precum si modalitati de tranzitie de la vechiul la noul CPR.
    Optiunea C – concentrarea pe continutul CPR (ca o prelungire a optiunii B) pe trei directii: limbaj tehnic comun pentru norme, stabilirea de prioritati commune, exceptarea producatorilor de la un limbaj tehnic comun.
    Optiunea D – focusarea pe cerinte pentru produse: introducere graduala a cerintelor, cerinte de siguranta, precum si prevederi de baza privind protectia mediului, astfel: ● Optiunea D1 – norme armonizate pentru cerintele de produs. ● Optiunea D2 – specificatii tehnice armonizate pentru produse.
    Optiunea E – abrogarea CPR fara inlocuirea acestuia cu o alta reglementare – complet dezavuata de toti participantii la discutii.
    Anexa III – cu specificatii tehnice armonizate pentru optiunile A si B.
  • 25.06.2020 - Sedinta CT EAE - Webinar-ul organizat de EAE a avut ca tema imbunatatirea CPR (Regulamentul 305). A fost prezentat un raport intocmit de SCC (Standing Committee on Construction) din cadrul CPE (Construction Products Europe) referitor la stadiul revizuirii CPR. Principiile de baza care trebuie sa stea la baza revizuirii CPR (limbajul comun, declaratia de performanta DoP, specificatiile tehnice armonizate, marcajul CE, piedici/bariere la desfacere, reglementarile nationale, partile interesate, organismele notificate, procedurile legale si/sau simplificate, produsele care nu au standarde armonizate, supravegherea pietei si exceptii, activitatea de service, tranzitia catre noul CPR), discutate in cadrul grupului de lucru la nivel CEN/CE, din 17.06.2020.
  • 23.06.2020 - Sedinta CT EAE - Webinar-ul organizat de EAE a avut ca tema proiectul normei europene cu metode de incercare a sistemelor ETICS la actiunea focului. In curs de elaborare, norma prezinta etapele de elaborare pana la finalizarea din anul 2022. Estimarea elaborarii unui standard european armonizat, care sa fie in concordanta cu viitorul CPR revizuit, este de circa 10-15 ani !?! Prezentarea catorva solutii de testare pentru fatade ventilate, fatade lipite si/sau fatade cu ETICS pe suport lemnos. Au fost discutate forma focarului si tipurile (esentele) de epruvete lemnoase folosite la initializarea incercarilor.
  • 09.06.2020 – Webinar-ul organizat de EAE impreuna cu CEN TC88 WG18, referitor la a-9-a sesiune de discutii privind noul standard armonizat prEN 17237:2019 pentru sistemele ETICS. Discutiile s-au axat pe anexa E.
  • 05.06.2020 – Webinar-ul organizat de EAE impreuna cu CEN TC88 WG18, referitor la a-8-a sesiune de discutii privind noul standard armonizat prEN 17237:2019 pentru sistemele ETICS. Discutiile s-au axat pe anexele A si E.
  • 03.06.2020 – webinar-ul Grupului de Lucru al Comitetului Tehnic EAE pentru noul normativ European cu metode de incercare a sistemelor ETICS la foc.
    La discutii au fost invitati, din partea Grupului de Lucru CEN pentru noul normativ, Dl Lars Bostrom – RISE Fire Technology (Suedia) si Dna Anja Hoffman – BAM (Germania). Suportul de discutie a fost materialul “Remarci si comparatii referitoare la noul normativ European cu metode de incercare a sistemelor ETICS (si a tot ceea ce reprezinta sisteme de inchidere a cladirilor) la foc” intocmit de Dl Ingolf Kotthoff si Dl Werner Mai, consultanti din partea asociatiei germane VDPM in cadrul WG CEN.
    Discutiile s-au axat pe detalii legate de: camera de combustie (dimensiuni, tip de masa lemnoasa utilizata la initializare, ventilare, locatie, etc.), alcatuirea machetei scara 1:1, densitatea si tipul masei lemnoase (recomandarea Dlui Bostrom este de 400 Kg/mc, iar pentru uniformizarea determinarilor, pe cat posibil, acelasi tip de lemn), conditiile de mediu si de putere calorifica furnizata de camera de combustie si, eventual, de mixul de masa lemnoasa, etc.
    Un raport complet legat de noul normativ, intocmit de Dl Lars Bostrom (cel care se ocupa de partea ETICS in cadrul WG CEN), va fi gata la jumatatea lunii iulie 2020, dupa o serie de sesiuni de discutii in cadrul WG CEN din urmatoarea perioada. Probabil o noua versiune a normativului va fi gata in august-septembrie 2020.
  • 25.05.2020 – Webinar-ul “CPR Revision”, organizat de Comitetul Tehnic al EAE, in cadrul caruia s-au discutat unele posibile optiuni de modificare a Regulamentului UE 305/2011 impreuna cu modificarile ulterioare.
  • 07.05.2020 - Sedinta Comitetului Tehnic EAE – conversia de la ETAG la EAD – in cadrul webinar-ului au fost continuate discutiile referitoare la tranzitia de la ETAG la EAD.
  • 06.05.2020 – Comitetul Tehnic EAE si WG88 – webinar organizat de CEN/CT88/WG18 in care EAE a facut o serie de precizari referitoare la unele aspect ale tabelului A1.
  • 05.05.2020 - Comitetul Tehnic EAE si EC DG GROW – in cadrul webinar-ului au fost continuate discutiile referitoare la revizuire CPR, perspectivele  realizarii revizuirii fiind destul de vagi.
  • 30.04.2020 – Sedinta Comitetului Tehnic EAE – webinar-ul a avut scopul de a pune in discutie prevederile tabelului A1, anexa la prEN 17237, propus de CEN/CT 88/WG 18, despre tranzitia de la ETAG la EAD si despre revizuirea CPR (Regulamentul 305/2011).
  • 08.04.2020 – webinar-ul Sedinta CT EAE referitoare la completarea si trimiterea unui chestionar de evaluare solicitat de EOTA. Chestionarul, intocmit de Centrul de Studii Industriale [CSIL] la comanda EOTA, are drept scop sa centralizeze parerea tuturor organizatiilor parti interesate referitoare la continutul si procesele de aprobare si tranzitie de la ETAG la EAD. Chestionarul, completat in timpul sedintei, cuprinde urmatoarele parti:
    1. Sectiunea A – identificarea respondentului – EAE.
    2. Sectiunea B – date referitoare la asociatie si la gama de produse.
    3. Sectiunea C – pareri referitoare la procesul de realizare a noilor EAD:
    3.1. atingerea tuturor obiectivelor propuse (calitate, transparenta, accesabilitate, claritate si concordanta);
    3.2. slabiciuni ale EAD (complexitatea procedurilor, neconcordante si durata prea mare de timp);
    3.3. finalitatea si ajutorul TAB (metode si norme prin consultarea tuturor partilor interesate); 3.4. rolul si contributia CE (asigurarea calitatii si a unei norme consistente, precum si o viteza mai mare de reactie de maxim 15 zile).
    4. Sectiunea D – unicitate si scheme de armonizare
    5. Sectiunea E – relevanta EAD-urilor
    5.1. rolul si importanta EAD datorita actualei lipse a unui standard armonizat;
    5.2. complexitatea si numarul de produse acoperite de norme;
    5.3. structura industriei materialelor de constructii, dimensiunea pietelor, inovarea;
    5.4. accesibilitate in interiourul si/sau in exteriorul granitelor EU.
    6. Sectiunea F – gradul de inovare a produselor si tintele de atins:
    6.1. potentialul si limitele inovarii produselor;
    6.2. caile de urmat pentru EOTA: produse mai complexe, care sa raspunda necesitatilor in schimbare si/sau produse care nu au la baza standarde armonizate.
    7. Sectiunea G – relevanta economica in procesul de elaborare:
    7.1. nivelul de implicare a membrilor asociatiilor: in piata interna si/sau europeana, cresterea schimburilor comerciale in si inafara granitelor EU, cresterea reputatiei produselor;
    7.2. stimularea si prevederea valorilor comune europene;
    7.3. acceptarea prevederilor ETA aplicabile in toate statele comunitare
    7.4. cum sunt influentate deciziile fabricantilor de deciziile TAB referitoare la ETA (European Technical Assessments)
    8. Sectiunea H – concluzii finale ale acestei anchete care conduc catre ideea ca procesul elaborarii a fost prea lung si prea costisitor si ca trebuie finalizat cat mai curand posibil (probabil pe la inceputul toamnei).
  • 01.04.2020 – webinar-ul Sedinta Comitetul Tehnic EAE. Au fost discutate urmatoarele subiecte:
    - Experientele pietelor Italiei si/sau Turciei referitoare la asa-zisele “vopsele termoizolante”.
    - Viitorul rol al EOTA in conditiile probabilei revizuiri a Regulamentului 305/2011: in cazul tranzitiei de la ETAG 004 la noul EAD 040083-00-0404 Comisia Europeana doreste sa citeze noile EAD-uri in luna iunie, dar parerea unanima este ca citarea si/sau publicarea in OJEU se vor face incepand din toamna (probabil). Se pare ca tendinta este ca EAD sa devina un instrument descriptiv pentru sistemele ETICS, iar viitorul standard armonizat prEN 17237 sa devina obligatoriu si sa solicite respectarea unor valori minime admisibile acceptate pentru caracteristicile sistemelor ETICS.
    - Referitor la standardul de protectie la foc, dar mai ales la metodele de incercare la foc, se bate pasul pe loc la nivel European. Nu s-a ajuns inca la o forma acceptata de majoritatea partilor interesate.
    - Economia circulara si sistemele ETICS: a fost prezentata evolutia actuala privind reciclarea deseurilor rezultate din demolarea sistemelor ETICS, precum si despre inceperea productiei pilot la fabrica de la Terneuzen (Olanda).
    - Cresterea calitatii sistemelor ETICS prin: realizarea noului Ghid EAE, care sa cuprinda utilizarea tuturor tipurilor de termoizolatie, sisteme de fixare, solutii de finisare; cresterea calitatii montajului sistemelor prin promovarea si realizarea cursurilor pentru aplicatori, a cursurilor pentru proiectanti si arhitecti.
    - Referitor la loialitatea fata de sistemele ETICS s-a discutat posibilitatea elaborarii de brosuri, atat la nivel EAE, cat si la nivelul fiecarei asociatii nationale.
  • 2018 – participare la Sedinta Comitetului Tehnic EAE – Baden-Baden 09.10.2018
  • 2018 – participarea la Sedinta Comitetelor Tehnic si Marketing EAE – Milano 22.08.2018: au fost prezentate principalele directii de actiune QETICS in 2018 si perspectiva 2019 (colaborarea cu asociatii de profil referitoar la perfectionarea aplicatorilor, organizarea Forumului ETICS si a  workshop-ului de protectie la foc, revista in imagini a 10 ani de activitate, colaborarea cu UAUIM si excursia de studii oferita studentilor arhitecti). A fost subliniata ospitalitatea si contributia QETICS la “excellent organization of the meeting!” EAE Bucuresti, 14-15 iunie 2018, apreciere adresata tuturor membrilor QETICS pentru contributia adusa la buna desfasurare a acestui eveniment.
  • 2018 – participarea la Sedinta Comitetului Tehnic EAE – Viena 10-11.04.2018 – Sistemele ETICS si protectia la foc – discutie despre prima intalnire a grupului de lucru FIEP care a avut drept scop: realizarea unei terminologii comune, masuri comune de prevenire la actiunea focului, integrarea noilor materiale aparute pentru sisteme ETICS la cladiri foarte inalte, armonizarea reglementarilor nationale, etc. 
  • 2018 – Participare la sedinta Comitetului Tehnic EAE – Viena, 09-10.01.2018 – Analiza si discutii referitoare la proiectul noului standard European ETICS.
  • 2017 – Colaborarea cu Comitetul Tehnic al EAE referitor la înlocuirea ETAG 004 și ETAG 014, cu EAD ETICS și, respectiv, EAD Anchors.
  • 2016 – QETICS este membră a EAE (European Association of ETICS).
    Colaborarea cu Comitetul Tehnic EAE.
    Participarea la ședința Comitetului Tehnic EAE – Frankfurt Iulie 2016 – discuții referitoare la: colaborarea în cadrul EAE, siguranța la foc a sistemelor ETICS (clasa B, două încercări), calitatea sistemelor ETICS, mediul înconjurător și sistemele ETICS, noi propuneri de reglementări europene pentru ETICS (noul standard european care va înlocui EN 13499 și EN 13500, aflat în stadiu de proiect în dezbatere).
  • 2015 – Participarea la Forumul European ETICS organizat de EAE la Milano

Activități de promovare pe plan extern

  • 21-24.09.2021 - Forumul European C4E - Central & Eastern European Energy Efficiency Forum - care se va desfasura la Poiana Brasov intre 21-24.09.2021 Editiile anterioare au avut loc in Bulgaria in 2016 si in Polonia in 2018. Datorita conditiilor sanitare din 2020, manifestarea a fost mutata anul acesta intre 21 si 24 septembrie. Sa speram ca se va putea desfasura life si nu va fi din nou amanat. Manifestarea este organizata de catre European Climate Foundation si CHANCE FOR BUILDINGS, in colaborae cu clusterul Pro nZEB. Parteneri ai evenimentului vor fi: European Alliance to Save Energy, EuroACE (the European Alliance of Companies for Energy Effiency in Buildings) si EURIMA (European Insulation Manufacturers Association), iar printre sponsorii evenimentului se numara: Rockwool, KnaufINSULATION si Velu
  • 16.09.2021 – Concurs EAE Awards 2021 - Referitor la organizarea acordarii trofeului EAE Award 2021 in cadrul Forumului EAE ETICS 2021 din 16.09.2021 Cateva precizari privind propunerile de proiecte trimise spre evaluare, conform atasamentelor la prezenta: - Brosura editata de EAE cu prezentarea si descrierea cerintelor proiectelor de reabilitare termica a unor cladiri – INVITATION OF TENDERS – cu: conditii de aplicare a sistemelor ETICS, criterii de evaluare a lucrarilor (aspectul arhitectural, calculul energetic dupa reabilitare, imbunatatirea conditiilor de locuit si a vecinatatilor, calitatea aplicarii si masurile de supraveghere), termenul limita de depunere a proiectelor (15.02.2021), continutul dosarului (conceptul proiectului, performanta energetica calculata, detalii despre proiect in format electronic, cererea de inscriere la concurs), trofeul care va fi acordat (publicarea pe website EAE, fara premii in bani). - Propunerea de trofeu “PROPOSAL OF TROPHY” Proiectele romanesti admise in finala EAE Award 2021: ● Record Park Residential – Cluj-Napoca ● Luxuria Residence – Bucuresti ● Central District 4 Elemente – Bucuresti.
  • 08.09.2021 - Sedinta Comitetului de Marketing al EAE din 08.09.2021 ● Forumul European ETICS si gala EAE Award 2021 se vor desfasura in data de 16 septembrie 2021, intre orele 15:00÷17:30 (ora Romaniei). A fost intocmita o lista scurta cu posibili castigatori, din care fac parte si trei proiecte romanesti: - Record Park Residential – Cluj-Napoca - Luxuria Residence – Bucuresti - Central District 4 Elemente – Bucuresti la sectiunea de “Residential new built multi-family homes”. ● A fost stabilit si programul manifestarii. ● A fost discutata necesitatea unei noi statistici referitoare la pozitia ETICS pe fiecare piata nationala si la nivel European. ● Detalii legate de necesitatea revizuirii website-ului si a ghidului EAE au fost discutate in incheiere.
  • 28.07.2021 - Sedinta Comitetului de Marketing al EAE din 28.07.2021 S-au discutat urmatoarele: 1. Comunicatul Comisiei Europene referitor la pachetul de masuri care trebuie adoptate “Fit-for-55”, publicat in 14.07.2021, prin care sunt prezentate recomandarile/obiectivele de adaptare a legislatiei europene la noile conditii de reducere cu 55% a emisiilor de CO2 pana in 2030, prezent in anexa. Include si revizuirea Directivei EPBD precum si necesitatea definitivarii draftului acesteia pana la jumatatea lunii decembrie 2021. Renovate Europe si-a prezentat concluziile referitoare la modificarile EPBD in materialul trimis Comisiei Europene in 5 iulie 2021, concluzii prezente in anexa la prezenta. 2. In cadrul Pachetului European de Rezilienta si Revenire au fost aprobate 18 planuri nationale si sunt in curs de aprobare alte 6 planuri nationale (printre care si planul Romaniei). 3. Renovate Europe va monitoriza aceste planuri conform studiului E3G si va prezenta concluziile in cadrul Renovate Europe Day 2021 din 13 octombrie 2021.
  • 29.06.2021 - Sedinta Comitetului de Marketing al EAE din 29.06.2021 1. Noutati EAE: 1.1. Pachetul de Recuperare si Rezilienta: majoritatea tarilor au depus modificarile solicitate, 8 tari nu au depus inca aceste planuri modificate, 1.2. Renovate Europe: a lansat o analiza pentru toate programele depuse, analiza care va putea ajuta la imbunatatirea fiecarui plan national in parte; in cadrul Renovate Europe Day din 13.10.2021 se vor prezenta concluziile acestor analize. 1.3. Polystyrene Loop: fabrica de la Terneuzen (Olanda) a inceput productia de recuperare/reciclare a deseurilor din polistiren aferente sistemelor ETICS pe data de 16.06.2021. 1.4. Revizuirea CPR (Regulamentul 305) conform variantei F propuse de EAE alaturi de CPE (Construction Products Europe): EAE sprijina adoptarea voluntara a marcajului CE; in sprijinul variantei F - textul revizuit cu ajutorul unor experti juristi; support in Parlamentul European; kit-ul asa cum este acum in CPR trebuie completat cu prevederile stabilite in sedintele CT EAE (definitia propusa = un produs plasat pe piata de un singur fabricant ca un set alcatuit din cel putin doua componente puse impreuna in opera conform cu specificatiile tehnice ale fabricantului).
  • 03.03.2021 - Sedinta Comitetului de Marketing al EAE din 03.03.2021 ● Discutii: 1. Conditiile de desfasurare a Forumului European ETICS, care este prevazut a se desfasura in septembrie, la Praga. Au fost prezentate trei scenarii posibile in conditiile pandemiei; optiunea aleasa in unanimitate a fost aceea in care lucrarile se vor desfasura online, la fata locului (in locatia din Praga) urmand sa fie prezenti doar membrii board-ului EAE si, eventual, castigatorii concursului EAE Awards. 2. In ceea ce priveste premiile EAE Awards 2021, au fost primite, pana la data limita (15.02.2021) inclusiv, un numar de 53 proiecte din 10 tari, dintre care: Belgia cu 21%, Slovacia cu 17% si Romania cu 15% dintre proiecte. Sa speram ca proiectele noastre vor avea succes. Din juriul concursului vor face parte: Dl Mitch Gee (GB) din partea INCA, Dl Adrian Joyce (IRL) din partea Renovate Europe, Dna prof dr Zuzana Sternova (SK) din partea OZ ZPZ –Vice Presedinte EAE, Dl dr Clemens Hecht (A) – ComitetulTehnic EAE, Dl arh David Mares (CZ) din partea Camerei Arhitectilor din Cehia.
  • 05.02.2021 - Sedinta Comitetului de Marketing al EAE din 05.02.2021 - Activitatea EAE de la ultima sedinta a Comitetului de Marketing al EAE: se lucreaza la draftul unui document “Beneficiile aduse de sistemele ETICS” si la conceptul pentru un nou website. De asemenea, se lucreaza la un nou concept pentru ghidul “Energy Saving Guide”. - Au fost amintite si actiunile tehnice referitoare la: completarile propuse pentru noul CPR (Regulamentul 305); propuneri pentru noul standard cu metode de incercare la foc; colaborarea cu CEN si EOTA pentru introducerea unor amendamente pentru sistemele ETICS in cadrul noului standard EN 17237 si a revizuirii noului EAD; colaborarea cu ECCREDI, Comisia Europeana, Construction 2050 Alliance, VDPM (Asociatia Germana pentru ETICS) si EUMEPS pentru realizarea actualizarii CPR. - Realizarea in Cehia a revizuirii standardului pentru ETICS – CSN 73 2902. - Crearea unui fond german pentru reabilitarea cladirilor si antrenarea mai multor asociatii de profil la realizarea de proiecte de renovare energetica a tuturor tipurilor de cladiri. - Prevederile actualizate pe categorii de aspecte ale Planului de Redresare si Rezilienta la nivel European combinat cu Planul de Coeziune si alte instrumente financiare (buget european de circa 1,8 trilioane Euro), precum si despre PNRR al fiecarei tari. - Am prezentat implicarea QETICS, alaturi de alte asociatii, pentru includerea in PNRR a sumei de circa 4 mld Euro destinate reabilitarii energetice a cladirilor. - Activitatea de promovare a EAE Award 2021 prin actiunea SoMe. - Referitor la concursul EAE Award 2021, va reamintesc ca au mai ramas doar 10 zile la dispozitie pentru trimiterea de proiecte la EAE.
  • 17.11.2020 - Sedinta Comitetului de Marketing al EAE din 17.11.2020 1. Participari ale EAE la grupurile de lucru pentru: CEN/TC88/WG18 meetings on 10th and 12th November 2020, ECREDI, Renovate Europe, VDPM, Construction 2050 Alliance, EIMA, etc. 2. Noutati despre asociatiile nationale: am prezentat initiativele QETICS referitoare la includerea in Planul National pentru Redresare si Rezilienta a sumei de 4 miliarde euro destinate reabilitarii energetice a cladirilor, actiuni apreciate de participantii la eveniment, fapt consemnat si in documentul redactat dupa prezentare aflat in atasament. 3. Au mai fost prezentate initiativele altor asociatii: CORTEXA Italia, VDPM Germania, OZ ZPZ Slovacia. 4. Strategii de prezentare si reprezentare a EAE 5. Recomandari pentru actiuni ale asociatiilor nationale referitoare la planurile de redresare si rezilienta. 6. Discutarea documentului ETICS ARE AMAZING cu cele patru directii: mediu, economie, populatie, design al cladirilor, regasit in anexa. 7. Prezenta on-line a EAE 8. Noul ghid EAE 2021 9. Forumul European EAE 2021 reprogramat in 16.09.2021 si premiile EAE Award 2021.
  • 16.10.2020 - Webinar-ul "Making the Renovation Wave work“ organizat de C4E si Pro nZEB Seminarul web a fost organizat ca parte a conceptului de forum pentru eficiența energetică din Europa Centrală și de Est (Forumul C4E). Subiectul eficienței energetice este unul foarte important Discuții virtuale cu părțile interesate din domeniu, axate pe Renovation Wave Invitai care au sustinut prezentari: - Ministri din Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croatia - Membri ai Parlamentului European.
  • 18.09.2020 - Sedinta Comitetului de Marketing al EAE din 28.07.2020 Au fost discutate mai multe subiecte, printre care: -prezentarea activitatii CM al EAE -prezentarea unor aspecte ale activitatii unor asociatii membre; - prezentarea rezultatelor intalnirii la nivel inalt UE din perioada 17-20.07.2020; - prezentarea unor aspecte legate de Forumul EAE ETICS din 2021; - prezentarea aspectelor legate de EAE Award 2021; - prezentarea stadiului de elaborare a noului EAE Saving Guide 2021.
  • 28.07.2020 - Sedinta Comitetului de Marketing al EAE din 28.07.2020 Au fost discutate mai multe subiecte, printre care: -prezentarea activitatii CM al EAE -prezentarea unor aspecte ale activitatii unor asociatii membre; - prezentarea rezultatelor intalnirii la nivel inalt UE din perioada 17-20.07.2020; - prezentarea unor aspecte legate de Forumul EAE ETICS din 2021; - prezentarea aspectelor legate de EAE Award 2021; - prezentarea stadiului de elaborare a noului EAE Saving Guide 2021.
  • 22.07.2020 - § Printre ideile inovatoare contnute de prezentul manifest se numara si: § Desemnarea unui Comisar European responsabil cu planificarea si realizarea cladirilor. § Crearea unui organism European de supraveghere a investitiilor si a nevoilor fiecarei tari membre. § Adaptarea conditiilor de mediu la noile necesitati ale locuirii. § Impunerea unei discipline de urbanizare. § Crearea unor metropole smart cities, mai prietenoase cu mediul. § Accelerarea implementarii si campanii de prezentare a necesitatilor noilor proiecte. § Crearea unui Consiliu European pentru Constructii. § Un moratoriu de 5 ani pentru emiterea de noi regulamente in constructii. § Recomandari specifice fiecarei tari membre
  • 09.07.2020 - Manifestul HOUSING: THE EUROPEAN CHALLENGEBUILD EUROPE din 09.07.2020 § Noua strategie referitoare la spatiul de locuit contine urmatoarele capitole: § Contradictii pe piata europeana a locuintelor: necesitatea unor standarde decente de locuit, penuria de locuinte, scumpirea locuintelor precum si modul de a reactiona al autoritatilor. § Obiective de urmat in politica europeana a locuintei: realizarea unor spatii de locuit in numar suficient, preturi accesibile pentru locuinte, asigurarea calitatii acestora precum si protectia mediului, redefinirea ideii de condominium. § Posibile cai de urmat pentru asigurarea succesului printr-o gandire pe termen lung: o mai buna planificare, adaptarea politicilor la necesitatile comunitatilor locale, schimbarea mentalitatilor, reducerea costurilor prin tehnologii moderne, reducerea fiscalitatii (TVA) pentru investitii, reducerea costurilor cu materialele de constructii, solutii de finantare prin credite ieftine. § Printre ideile inovatoare contnute de prezentul manifest se numara si: § Desemnarea unui Comisar European responsabil cu planificarea si realizarea cladirilor. § Crearea unui organism European de supraveghere a investitiilor si a nevoilor fiecarei tari membre. § Adaptarea conditiilor de mediu la noile necesitati ale locuirii. § Impunerea unei discipline de urbanizare. § Crearea unor metropole smart cities, mai prietenoase cu mediul. § Accelerarea implementarii si campanii de prezentare a necesitatilor noilor proiecte. § Crearea unui Consiliu European pentru Constructii. § Un moratoriu de 5 ani pentru emiterea de noi regulamente in constructii. § Recomandari specifice fiecarei tari membre.
  • 28.05.2020 – Comisia Europeana – EASME: webinar-ul “Renovation wave in Europe: how to equip building professionals with future-proof skills?”, in cadrul caruia s-au prezentat care sunt prioritatile actiunii europene Renovation Wave.
  • 15.05.2020 – Webinar-ul “Regeneration – recreating liveable zero carbon cities” sustinut de catre WGBC (World Green Building Council) – ERN (European Regional Network) si RGBC (Romanian Green Building Council).
  • 12.05.2020 – C4E – Single Family Home Renovation Programs in Czech Rebublic & Slovakia: In carul webinar-ului au fost prezentate rezultatele celor doua programe de reabilitare termica din Cehia (2014-2019) si din Slovacia (2017-2020). Au fost alocate fonduri de 4 mil € / an (maxim 8.800 € / cladire), iar din numarul proiectelor inscrise doar 60-65% au fost eligibile. Lucrarile au fost executate de firme specializate sub controlul ordonatorului de credite (fonduri europene).
  • 11.05.2020 – Sprijinul acordat de QETICS pentru actiunile Euro ACE ( the European Alliance of Companies for Energy Efficiency in Buildings): "Renovate Europe Campaign" si pentru "Renovation Fund for All Europeans". Am transmis EAE acordul nostru de a sprijini cele doua initiative din programul Euro ACE, sigla QETICS fiind publicata pe website-ul Renovate Europe, ca sustinator al initiativelor.
    Propunerea de program "Renovation Fund for All Europeans", adresata Comisiei Europene, presupune urmatoarele actiuni:
    - O mai stransa colaborare intre europeni si Uniunea Europeana.
    - Necesitatea unui plan de redresare economica pentru Uniunea Europeana
    - Dublarea activitatii de reabilitarea energetica a cladirilor spre o rata anuala de 3%, asigurand 9% din PIB-ul UE si 16 milioane de locuri de munca.
    - Prin initiativa Green Deal se poate asigura reabilitarea celor 210 milioane de cladiri europene si atingerea scopului UE de neutralitate climatica la nivelul anului 2050. Elementele cheie ale acestui plan sunt:
    - Crearea unui fond european de 100 miliarde Euro/an.
    - Concentrarea actiunilor de renovare asupra comunitatilor sarace din punct de vedere energetic, spitale, camine de batrani, scoli, etc.
    - Orientarea prioritara spre proiectele gata sa inceapa cu sprijinul acestui fond, banci, investitori, etc.
    - Accelerarea aprobarii si finantarii proiectelor de renovare profunda la nivel regional si/sau national. Pentru realizarea acestor propuneri Comisia Europeana trebuie sa introduca standarde de performanta energetica minima pentru cladirile nZEB si programe multianuale de finantare care sa fie publicate in luna mai a.c.
  • 29.04.2020 – Comitetul de Marketing EAE – webinar-ul s-a axat pe prezentarea unor probleme legate de imbunatatirea actualului Regulament 305/2011 si optiunile preconizate. A mai fost discutat continutul catorva ghiduri despre calitate, elaborate de Asociatia Germana pentru ETICS, despre Forumul EAE ETICS, precum si despre EAE ETICS Award 2021
  • 08.04.2020 – Comisia Europeana a emis un document cu posibile optiuni de imbunatatire a CPR – Construction Product Regulation (Regulamentul UE 305/2011), fara ca acestea sa reprezinte, deocamdata, o pozitie oficiala. Ele vor servi ca baza de discutie pe tot parcursul anului 2020, putand fi tratate separat sau ca o combinatie intre ele, dupa cum urmeaza: Optiunea A – fara schimbari legislative dar cu imbunatatirea implementarii sub supravegherea Comisiei Europene:
    - CEN sa imbunatateasca actiunea de armonizare a standardelor, sa stabileasca criterii de calitate si control intern, sa recomande respectarea art.3 si art.27 din CPR, sa elaboreze noi standarde conforme cu necesitatile pietei.
    - Imbunatatirea activitatii EOTA: TAB (Technical Assessment Bodies), organismele notificate, autoritatile nationale – promovarea intelegerii prevederilor CPR.
    - Imbunatatirea supravegherii pietei – Regulamentul UE 1020/2019.
    - Delegarea si imbunatatirea/delistarea unor standarde.
    Optiunea B – revizuirea CPR prin includerea prevederilor amendamentelor legislative:
    - Scop, obiective, coerenta cu alte legi europene, aspecte de mediu si economie circulara.
    - Accesul la specificatii tehnice armonizate, limbaj tehnic comun, reducerea limitarilor administrative si permisiunea obtinerii marcajului CE preliminar la producatori.
    - Cresterea si imbunatatirea: supravegherii pietei, a acitivitatii organismelor notificate, o mai buna acoperire cu informatii utile prin armonizare.
    - Tranzitie lina de la versiune initiala la versiunea revizuita. Celelate posibile optiuni (C si D) provin din optiunea B, iar optiunea E din optiunea A, cu mici modificari.
  • 31.03.2020 – DECLARATIE COMUNA A PRINCIPALELOR ORGANIZATII EUROPENE DIN SECTORUL CONSTRUCTIILOR
    Organizatiile Europene reprezentative pentru sectorul constructiilor solicita masuri pentru protectia angajatilor si mentinerea deschisa a activitatilor din sector.
    Indemnam Institutiile Europene si Statele membre la urmatoarele:
    * sa puna în aplicare protocoale și măsuri de securitate și sănătate necesare și adaptate cu implicarea activă a părților interesate relevante, care să le permită angajatorilor sa garanteze nivelul necesar de protecție a lucrătorilor;
    * sa sprijine lanțul de aprovizionare pentru construcții, punând în aplicare măsuri care să permită eficienta funcționare a pieței interne a UE. În acest sens, salutăm comunicarea Comisiei Europeane pentru punerea în aplicare a Culoarelor Verzi în conformitate cu Ghidul pentru măsurile de gestionare a frontierelor nationale;
    * sa furnizeze programe de sprijin și stimulare masivă. Aceste acțiuni nu trebuie să fie limitate pentru câteva sectoare-cheie, de importanță strategică sau politică care ar putea avea nevoie de salvare completă, dar în mod crucial pentru acei furnizori de locuri de muncă, cum ar fi sectorul constructiilor, care trebuie, de asemenea, să primească integral atenția autorităților;
    * Ușurați sarcina administrativă și condițiile pe care angajatorii să le implementeze temporar prin măsuri de șomaj. 
  • 31.03.2020 – webinar-ul Sedinta Comitetului de Marketing al EAE – au fost discutate urmatoarele subiecte:
    - Forumul European ETICS: a fost stabilit draftul agendei forumului dar, datorita pandemiei COVID-19, este incerta data de desfasurare 17-18.09.2020, la Praga, astefel incat au fost facute propuneri de amanare pentru 2021 si/sau desfasurarea acestuia on-line. Se va stabili forma de desfasurare la viitoarea sedinta CM EAE.
    - Premiul European ETICS AWARD 2020: a fost discutat programul de desfasurare a acestuia cu acordarea premiilor in cadrul Forumului European ETICS, insa o hotarare va fi luata in concordanta cu data de desfasurare a forumului.
    - EAE Energy Saving Guide 2020: se va face abgradarea versiunii 2017, iar o prima forma va fi prezentata la urmatoarea sedinta CM EAE.
    - Facts & figures: pentru pregatirea Forumului European ETICS s-a stabilit ca fiecare asociatie nationala sa trimita date relevante despre piata ETICS, date care vor fi centralizate la nivel EAE si incluse in agenda forumului.
    - Relatia cu organismele europene: a fost stabilita o echipa, formata din reprezentatii EAE, care se va ocupa de comunicarea cu aceste organisme, precum si de relatia cu media.
    - EAE va emite lunar cate un newsletter intern si/sau trimestrial unul extern.
  • 27.03.2020 – Webinar RENOVATE EUROPE: Dl Adrian Joyce, presedintele asociatiei Renovate Europe, a facut o prezentare referitoare la REC (Renovate Europe Campaigne) cu referire la ponderea sectorului de constructii in economia europeana, la sectorul cladiri si beneficiile renovarii energetice profunde. Dna Mariangiola Fabbri, sefa departamentului de cercetare din cadrul BPIE (Buildings Performace Institute Europe), a facut o prezentare referitoare la structura stocului european de cladiri, consumurile energetice ale acestora, precum si despre rata renovarii la ora actuala. Dl Pau Audi Garcia, Policy Officer din partea DG Energy (Directorate-General for Energy) al Comisiei Europene, a facut o prezentare referitoare la tintele de consumuri energetice pe care trebuie sa le atinga statele UE pana in 2050, in lumina directivei de performanta energetica (EPBD), precum si a directivei de eficienta energetica (EED).
  • 2018 – participare la Adunarea Generala a EAE – Baden-Baden 10÷11.10.2018
  • 2017 – Participarea la Adunarea Generala EAE – Varsovia, 06.10.2017.
  • 2017 – Participare la Forumul European ETICS – Varsovia, 05.10.2017 – Este remarcata activitatea Romaniei, care se situeaza pe primul loc in Europa la m2 de sisteme ETICS instalate pe cap de locuitor.
  • 2017 – Adunarea Generală a EAE – Bruxelles, iunie 2017.
  • 2017 – Colaborarea cu Comitetul de Marketing al EAE – participarea la Ședința Comitetului de Marketing – Berlin, martie 2017.
  • 2016 – Participarea la sondajul referitor la piața ETICS europeană cu date referitoare la piața ETICS din România.
  • 2016 – Participarea la Adunarea Generală EAE – Rotterdam 13-14.10.2016
  • 2016 – Colaborarea cu Comitetul de Marketing EAE
  • 2015 – Participarea la Forumul European ETICS organizat de EAE la Milano și discuții privind aderarea QETICS la EAE.